Ny undersökning: Snål jultomte i år

Färre klappar under granen i jul

Varsel, kris och konkurshot.

Det är hårda tider – och det kommer att märkas under julgranen.

19 av 20 svenskar tänker lägga mindre eller lika mycket pengar på julklappar i år jämfört med förra året, visar en ny undersökning.

Handelns utredningsinstitut (HUI) spår att julhandeln slår rekord för 17:e gången i rad. Men en undersökning från SBAB bank tyder på att pengarna i så fall inte går till julklappar i första hand. SBAB har låtit Cint fråga 1000 svenskar i olika åldrar om hur de tänker kring julklappsköp inför jul.

”Varsel påverkar”

Bara omkring 6 procent säger att de ska spendera mer pengar på julklappar i år jämfört med förra året. En tredjedel tänker i stället lägga mindre pengar på presenter, medan restande andel vill lägga ungefär lika mycket på klappar som under förra julen.

– Det pratas mycket om stigande varsel och arbetslöshet. Det påverkar så klart hur mycket folks vilja att konsumera. Vi ser även en liknande försiktig trend i sparandet, där man väljer sparkonton före aktier och fonder, säger Maria Landeborn, privatekonom på SBAB.

Enligt HUI kommer vi att handla för 66 miljarder kronor under julen i år.

– Jag tror att många väljer att lägga pengar på julupplevelsen, att man till exempel prioriterar julmaten mer än julklapparna, säger Maria Landeborn.

”Var försiktig med kredit”

Undersökningen antyder också att vi kommer vara försiktiga när det gäller hur vi betalar för julklapparna. 74 procent tänker bara använda sin lön för att bekosta köpen, och 8 procent kreditkort. Bara en procent eller mindre väljer mer riskfyllda lösningar, som sms-lån eller avbetalning för att finansiera presentköpen.

– Har man dåligt med pengar och köper på kredit måste man vara försiktig. Självklart är det okej att använda lite av januarilönen med kreditkortet, men man måste se till att man har råd att betala av i efterhand, säger Maria Landeborn.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN