Så tjänar du 50 000 kronor på ett enda år

Har du svårt att få pengarna att räcka till?

Misströsta inte, det finns sätt att snabbt spara ihop till en buffert.

Så här sparar du ihop 50 000 kronor på ett år.

Att ha en buffert som kan användas vid oförutsedda händelser eller för att kunna ta av till roliga fritidsaktiviteter är alltid bra. Och även om pengarna sinar i slutet av månaden går det med några enkla knep att snabbt spara ihop till en betydande summa pengar.

Sparar 3,3 procent

– En bra tumregel är att man ska ha cirka två månadslöner efter skatt i en buffert. Men det är alltid livssituationen som avgör, bor man i ett äldre hus och har en bil kanske man behöver mer, bor man i en hyresrätt och inte äger bil kanske man behöver mindre, säger Bodli Hallin, familjeekonom på Ikanobanken.

I genomsnitt sparar ett svenskt hushåll cirka 3,3 procent av den totala inkomsten efter skatt. Experterna brukar råda att 10 procent av nettolönen ska gå till sparande.

"Livssituationen avgör"

Men hur mycket just du ska spara bör avgöras av din livssituation och andra utgifter. Och kom ihåg att det är bättre att spara lite, än inget alls.
– En bra idé är att sätta sig ned, se över sin ekonomi och titta på vilka situationer som kan uppstå. Vad kostar en ny spis, en bilreparation eller en längre sjukhusvistelse för dig. Det är såna saker du måste ta hänsyn till när du bestämmer hur stor buffert du ska ha, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

För att komma igång med ditt sparande är det bra om du har en stående överföring varje månad från ditt lönekonto till ett sparkonto. Då märker du inte att pengarna dras, och du har alltid pengar att lägga undan.

Sätt upp mål

Det är också bra att sätta upp ett mål på hur snabbt man vill komma upp till en vissa summa. När man väl har nått dit kan man unna sig något för en del av pengarna man sparat.

–Det brukar vara lättast att spara in där utgifterna är som störst. Men det är bara fantasin som kan sätta gränser på vad du kan spara på. Välj ut några få saker som passar dig bäst att dra in på. Men välj inte ut för många saker, det är lätt att vara för ambitiöst och så slutar man ofta spara helt, säger Bodil Hallin.

Så mycket kan du spara

Lön 20 000 kr före skatt blir ungefär 15 400 kr efter skatt. 
3,3 % av det blir ett månadssparande på ca 500 kr. 
10 % av det blir ett månadssparande på ca 1500 kr
Lön 25 000 kr före skatt blir ungefär 18 900 kr efter skatt.

3,3 % av det blir ett månadssparande på ca 600 kr.

10 % av det blir ett månadssparande på ca 1900 kr

Lön 29 000 kr före skatt blir ungefär 21 600 kr efter skatt.

3,3 % av det blir ett månadssparande på ca 700 kr.

10 % av det blir ett månadssparande på ca 2100 kr.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln