SEB: Bopriserna backar 5–10 procent

avJosefin Westin, TT

1 av 2 | Foto: Thinkstock
Bopriserna kommer falla 5–10 procent, enligt SEB.

Bopriserna kommer falla fem till tio procent.
Det spår SEB i sin senaste konjunkturrapport.
Men Sveriges tillväxt förblir oförändrad, enligt storbanken.

I SEB:s nya konjunkturrapport väntas Sveriges BNP öka 3,2 procent 2017 och sedan börja dala till 2,6 procent 2018 och 2,4 procent 2019.

Men med det här inräknat plus en stark konjunktur och arbetsmarknad samt låga räntor och fortsatt bostadsbrist kan landet få en måttlig boprisnedgång, enligt SEB.

Slår mot bostäder

Enligt den senaste statistiken har bostadsrättspriserna i landet i oktober backat med en procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

SEB spår i sin nya konjunkturrapport att bostadspriserna kommer att sjunka 5–10 procent. Det har får följderna att byggandet bromsar in i Sverige, men stark industrikonjunktur kompenserar för det.

Boprisfallet är "inte tillräckligt för att i någon större utsträckning ändra tillväxtbilden", enligt bankens huvudscenario.

Fortsatt svag krona

Riksbanken väntar till september 2018 med att höja räntan. I kombination med oron på bostadsmarknaden innebär det att kronan kommer att vara fortsatt svag, är bankens bedömning.

Skulle bostadspriserna falla mer kan det ställa Riksbanken inför ett nytt dilemma. "I ett sådant scenario är risken att tillväxt­utsikterna förmörkas samtidigt som ökad misstro mot svensk ekonomi försvagar kronan och därmed ger en inflationsimpuls", skriver banken.

ARTIKELN HANDLAR OM

SEB