Ska politiker tjäna mer än ”normalt” folk?

Publicerad:
Uppdaterad:

Anders Borg chattade med Aftonbladets läsare om budgeten

Finansminister Anders Borg chattar med aftonbladet.se:s läsare.
Foto: JOHANNA MELÉN
Finansminister Anders Borg chattar med aftonbladet.se:s läsare.

Anders Borg säger: Hej! Här är jag på plats!
Loof säger: Hej Anders! Hur ser ni på dollarns utveckling i budgeten?
Anders Borg säger: Vi tror att kronan förblir stark, också mot dollarn.
ACB säger: Hej ! Din åsikt gällande Sveriges bostadsmarknad. Står vi inför en sk. "bostadsbubbla" som är på väg att spricka? Mvh ACB
Anders Borg säger: Sverige har en grundläggande styrka och stabilitet. Jag tror inte att vi kommer drabbas på samma sätt som i USA. Alla som köper bostad ska självfallet vara försiktiga med att dra på sig för stora kostnader.
kalle säger: Hur har ni tänkt att militären ska klara sig med en sådan nedskärning?
Anders Borg säger: Genom att vi minskar en del på materielanslagen klarar vi av att stabilisera försvarets ekonomi och överföra resurser till förbandsanslagen.
du säger: tänker ni höja studiebidragen ? det behövs
Anders Borg säger: Vi ska titta på den frågan i nästa budget. Vad vi då har råd med beror på hur ekonomin utvecklas och hur mycket pengar vi har i statsbudgeten då.
Mattias säger: Varför höjer ni hela tiden gränsen för avdrag med bil till o från jobbet?
Anders Borg säger: Nu höjer vi gränsen för avdrag för att det inte ska bli nödvändigt att alla som köper månadskort för kollektivtrafiken ska behöva skicka in det till skatteverket.
säger: Jag har fått löneförhöjning till 40000. Tydligen skulle jag tjäna på nya budgeten och det tackar jag för. Jag tycker nya regeringen verkar ha ett bra fokus på verkligheten och det ska ni ha en eloge för. Vad är den viktigaste punkten i årets budget tycker du?
Anders Borg säger: Det viktigaste är att vi dämpar nedgången i ekonomin så att fler får behålla sitt arbete.
Gandhi säger: Vilken är din förklaring till att inkomstskillnaderna människor emellan är större än någonsin två år efter att du suttit i makten (källa SCB). Vi är många svenskar som kräver svar på den frågan.
Anders Borg säger: Inkomstskillnaderna har vuxit de senaste 10 åren, bl.a. för att utanförskapet har vuxit. Nu lägger vi grunden för fler i arbete, det kommer att minska skillnaderna.
Malmfältsbo säger: Hej Anders.Vad har ni tänkt gör för att lyfta upp inovatörers och uppfinarnas vardag
Anders Borg säger: Vi gör mycket. Större satsningar på forskning och innovationer är en hörnpelare i denna budget.
säger: hej, vad är din strategi för att vinna medborgarna förtroende rörande den nya budget. så att ni inte förlorar nästa val? Jonas Bjurström
Anders Borg säger: Hej Jonas! Jag hoppas att vi vinner väljarnas förtroende genom att ta ansvar för Sveriges ekonomi, skapa förutsättningar för fler i arbete och satsa mer på både förskolan och andra viktiga välfärdsområden
Robban säger: Yo! Enligt Ann-Sofie Magnusson, privatekonom vid Ikano-banken, så förlorar arbetslösa, sjukskrivna, pensionärer och studenter på din budget medans vinnarna är höginkomsttagarna. Är detta rättvist tycker du?
Anders Borg säger: De som tjänar mest på budgeten är alla de som får behålla sitt arbete genom att vi dämpar nedgången. Vi sänker skatten för pensionärer och genomför inga förslag som försämrar för arbetslösa, sjukskrivna eller studenter i budgeten.
hstd säger: När ska ni sänka bensinskatten som ni lovade innana valte 2006??
Anders Borg säger: Nej, vi har inte för avsikt att sänka bensinskatten. Ska vi klara klimatfrågan är det också framöver viktigt att beskatta koldioxid. Det finns så många andra viktigare skatter att sänka i Sverige.
Bengt Skjöldebrand säger: Ett förslag att bättra på statens finanser: Låt bankerna betala tillbaka det dom fick låna/fick vid bankkrisen. Det är normal bank sed. Att betala tillbaka den man lånat. Eller hur?
Anders Borg säger: Hej Bengt! Vid bankkrisen tvingades staten ta över en del banker och deras tillgångar. Det mesta av detta har nu sålts och pengarna har återvunnits. Vi vill också sälja statens aktier i Nordea när aktiemarknaden så tillåter och vi kan göra en bra affär. Då kan vi minska statsskulden och öka tryggheten för välfärden.
Nicolas säger: Bra jobb med skatterna! Att få ner skatten på arbete är helt klart en prioritet under denna mandatperiod. Tror du vi långsiktigt nånsin kommer komma ner från top 5 i skattetryck i Europa?
Anders Borg säger: Hej Nicolas! Det är viktigt att sänka skatterna, inte minst för att fler ska komma i arbete, men det måste ske i den takt som ekonomin tillåter. Tack!
Ann säger: Vad ska vi som är så sjuka att vi inte kan arbeta göra när vi inte längre får sjukersättning? Även vi betalar skatt. Man kan inte utgå från att slls som är sjuka är fuskare. Sätt åt de som verkligen är det istället..
Anders Borg säger: Det är viktigt att vi har en trygg sjukförsäkring och det behövs ytterligare åtgärder för att bredda vägarna tillbaka för fler. Försäkringskassan och arbetsförmedlingen har också ett stort ansvar för att hjälpa människor på vägen.
Tommy säger: Varför tycker du att du passar som finansminister?
Anders Borg säger: Jag vill gärna vara med i arbetet för att återupprätta arbetslinjen i Sverige. Jag hoppas att jag kan göra ett bidrag till det.
Jonathan säger: Tycker du att Politiker ska tjäna mer än "normalt" folk?
Anders Borg säger: Hej Jonathan! Alla som arbetar hårt och tar ansvar ska ha rimliga löner. Det är bra om skillnaderna i lön mellan olika människor inte blir för stora.
Anders Borg säger: Tack för idag, slut för idag.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN