Arbetsförmedlarens tips: dölj din graviditet

Av: 

Terri Herrera Eriksson

Jobb & karriär

Lea hotades med indragen a-kassa för att hon var öppen

Lea är öppen med sin graviditet när hon söker jobb. Fel, tycker de på arbetsförmedlingen och hotar med indragen a-kassa.

– Jag förstår inte hur de tänker, säger hon.

Ända sen Lea, 37, gick ut skolan har hon arbetat med spårtrafik, främst säkerhetsfrågor. I dag jobbar hon på timbasis vid behov på ett nystartat företag och söker därför jobb.

– När jag ser ett lämpligt utannonserat jobb så brukar jag alltid ringa arbetsgivaren och berätta lite vem jag är och vad jag har för kompetens. När de ber mig berätta om mig själv brukar jag förr eller senare komma in på att jag väntar barn, men att jag är flexibel när det gäller att komma in på möten eller jobba vissa timmar under föräldraledigheten. Då är det ofta som att dra ner rullgardinen.

Har förståelse

Delvis har Lea förståelse för att många inte är lika intresserade av att träffa henne när hon ska vara mammaledig i vinter.

– De behöver ju någon som börjar jobba nu, inte någon som kommer in en kort sväng och sen är borta i ett år. Samtidigt skulle det naturligtvis gå att passa på att anställa en vikarie för den tiden jag ska vara borta när man ändå har en annons ute och går igenom ansökningar.

Att vara öppen med sin graviditet eller inte när man söker en ny tjänst är ett evigt dilemma. På föräldraforum på nätet pågår en evig debatt där folk argumenterar för eller emot. För Lea har det känts mest naturligt att vara ärlig redan när hon ringer på jobb.

– Jag slösar både med arbetsgivarnas och min egen tid när jag undanhåller fakta som sen blir uppenbara under intervjun, säger Lea som nu är höggravid och väntar barn om några veckor. En anställningsprocess är dyr och jag vill inte ljuga.

”Det visar sig”

Arbetsförmedlingen håller dock inte med Lea i hennes resonemang. De tycker att hon absolut inte ska tala om att hon är gravid innan hon kommer på intervju.

– Det visar sig sen, enligt handläggaren. Nu när jag senast ringde in och rapporterade sökta jobb fick jag veta hon övervägde att rapportera mig till a-kassan eftersom jag inte uppfyllde de villkor som sätts upp. Detta för att jag inte skickar in en skriftlig ansökan till dem som förklarat sig vara inte intresserade redan vid samtalet.

Hoppas inte bli anmäld

Lea tycker att hennes jobbsökarmetod är lika bra som någon annans.

– Det går att få jobb som gravid. För ett tag sen var det nära att jag blev anställd på ett företag just för att jag hade varit ärlig och också förklarat mig villig att jobba hemifrån några timmar i veckan under mammaledigheten. De tyckte att det tydde på engagemang från min sida. Tyvärr föll anställningen på att företaget snart därpå fick anställningsstopp.

Under november månad är det beräknad förlossning för Lea och jobbsökandet är slut – för den här omgången.

– Det enda jag hoppas på nu är jag får ut min a-kassa och inte blir anmäld av arbetsförmedlaren.

Fotnot: Lea heter egentligen något annat, men vill vara anonym på grund av att hon är rädd för indragen a-kassa.

Arbetsförmedlingen: Man ska inte rapporteras för att man är gravid

Arbetsförmedlingen har visserligen texter där de uppmanar jobbsökande att överväga om de ska nämna graviditet i sitt CV eller personliga brev.

– Men det innebär inte att någon ska rapporteras till a-kassan för att hon sagt att hon är gravid, säger Leif Tallskog på Arbetsförmedlingen.

Leif Tallskog är sektionschef för försäkringsenheten på Arbetsförmedlingen. Han menar att det vore helt felaktigt att anmäla en gravid som är arbetssökande enbart för att hon är tydlig med att hon väntar barn.

– Arbetsförmedlingen har material om hur man förbättrar sitt jobbsökande. Där nämns att man kan fundera över om hur mycket man ska informera om i sitt cv eller personliga brev. Det är ju synd om någon blir bortsorterad på grund av exempelvis sjukdom eller familjesituation innan man hinner presentera sig själv och sina meriter. Det kan vara så att någon arbetsförmedlare har tolkat materialet så att man inte får säga att man är gravid.

Han säger att han blev förskräckt när han hörde om Leas fall.

– Jag tycker snarare att det är hedervärt att hon är så ärlig, säger han.

ANNONS

Jämför elavtal och hitta det bästa för just dig!

Extern länk från Compricer

Läs mer

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär