Håll ut - om tre dagar kommer lönen

MIN EKONOMI

Ekonom: Januari är den tuffaste månaden

Nu är det bara att bita ihop och härda ut.

Om tre dagar är lönen här - årets mest efterlängtade.

– Jag tror man kan utnämna januari till den tuffaste månaden före lön, säger Ylva Yngveson på Swedbank till aftonbladet.se.

Det är länge sedan sist nu. Mycket länge sedan.

Julafton inföll på en söndag förra året och redan fredag den 22 betalades decemberlönen ut. Till glädje för många panikslagna julklappsinköpare - då. Nu en månad senare väntar vi fortfarande på nästa lön.

– Jag tror man kan utnämna januari till den tuffaste månaden före lön, säger Ylva Yngveson, chef för Institutet för privatekonomi på Swedbank.

– Man får lönen redan före jul och sedan ska den räcka hela månaden ut.

Märks i affärerna

Storhelgerna jul- och nyår gräver djupa hål i plånböckerna och när det dessutom är ovanligt lång väntan på nästa lön blir situationen kritisk för många.

– Om decemberhandeln omsätter 12 procent av årets handel så omsätter januarihandeln 7,5 procent. Folk har mindre pengar i januari och det märks i affärerna, säger Margareta Ternell, pressekretare på Svensk handel till aftonbladet.se.

– Det är en tendens som brukar vara varje år. Framförallt rör det sig om varor som ligger utanför livsmedelsbranschen.

Folk anpassar sig

Att butikerna fortfarande är fyllda med reavaror är därför ingen slump.

– Handlarna vet att det är så här varje år. Man avvaktar med de nya kollektionerna och försöker i första hand sälja ut det man har i butikerna, säger Ternell.

Att januari är en ekonomiskt svår månad verkar de flesta vara medvetna om och räkna med. Ingen statistik säger att lånen ökar under årets första veckor.

– De flesta är duktiga på att anpassa mun efter matsäcken. Men visst kan det vara tufft, säger Ylva Yngveson på Swedbank.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM