Tillverkning av Saab- motorer till Tyskland

MIN EKONOMI

50 jobb hotade i Södertälje

GM-Powertrain flyttar tillverkning av Saab-motorer till Tyskland och varslar femtio personer vid motorfabriken i Södertälje.

– Det är inte rationellt att ha motortillverkning både i Sverige och i Tyskland när volymerna är så låga, säger företagets vd Kjell ac Bergström.

Företaget gick på måndagen ut och informerade om övertalighet vid motorfabriken i Södertälje. Förhandlingar är inledda med facket om det 50-tal personer i Södertälje som är berörda.

– Vi kommer att diskutera möjligheten att hitta nya jobb åt dem, men var det landar vet vi inte ännu, säger Bergström.

Saabs motorfabrik, numera GM Powertrain, i Södertälje bygger kompletta motorer till modellen 9-5 och monterar motorerna till nya 9-3.-modellen.

9-3-motorerna har hittills kommit nakna från Tyskland till Södertälje där de anpassats för Saab med speciella kamaxlar, turboaggregat, inlopps- och grenrör.

Men i vinter tar General Motors fabrik i tyska Kaiserslauten över och kommer i fortsättningen att leverera kompletta motorer till bilfabriken Trollhättan.

Södertäljefabriken förlorar tillverkningen av 32 000 motorer til Kaiserslauten och därmed varslas närmare 50 kollektivanställda och 4 - 6 tjänstemän.

Anledningen till nedläggningen av motortillverkningen i Södertälje är finansiella skäl.

– Det är strategiskt riktigt på längre sikt, säger Kjell ac Bergström.

Robert Collin, Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM