Riksbankens chocksänkning ger sänkt skatt

avGustaf Tronarp

MIN EKONOMI

Här är den oväntade följden av Riksbankens dramatiska räntesänkning.

Nollräntan kan ge dig sänkt skatt, högre pension och billigare studielån.

– Det här gynnar miljontals svenskar, men det är ett hårt slag mot staten, säger Nordnets privatekonom Günther Mårder.

Foto: Günther Mårder, sparekonom på Nordnet.

Med nollräntan hoppas Riksbanken att inflationen ska ta fart i den svenska ekonomin. Men det finns en annan följd av den historiska styrräntan: Den kommer sannolikt göra att flera skatter sänks nästa år.

Orsaken är att reporäntan påverkar statslåneräntan, som avgör hur hög skatten blir på pensionssparande, studielån, tjänstebilar och vissa former av sparande.

– Som det ser ut nu kommer det bli en halvering av flera skatter. Det gynnar miljontals svenskar, säger Günther Mårder, sparekonom på nätbanken Nordnet.

Pensionen blir högre

Nivån på statslåneräntan för nästa år bestäms av Riksgälden i slutet av november. Förra året var den 2,09 procent. Hittills i år har den sjunkit till 1,06 procent. Efter Riksbankens kraftiga sänkning lär den sjunka ännu mer.

– Skatten på både privat pensionssparande och tjänstepensionen styrs av statslåneräntan. Vi märker det inte eftersom det dras direkt från pensionskontot, men när den skatten sänks så höjs pensionen, säger Günther Mårder.

Staten är förloraren

Räntan på studielånen baseras på ett genomsnitt av statslåneräntan under de tre senaste åren. Även studielånen kommer alltså att bli billigare, men på lite längre sikt.

De riktigt stora vinnarna blir dock de som sparar i investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. Där kan skatten komma att mer än halveras.

Den största förloraren är staten.

– För de flesta människor kanske detta innebär några hundralappar mer i plånboken, men staten förlorar stora summor i minskade skatteintäkter, säger Günther Mårder.

ARTIKELN HANDLAR OM