Nu höjs räntan igen

MIN EKONOMI

Expertens råd: Börja amortera - nu

I dag höjdes räntan för andra gången på en månad.

Experternas råd: Betala av dina lån-nu.

- Annars sitter du kvar med höga skulder när räntorna går upp ännu mer, säger Ann-Sofie Magnusson på Ikanobanken.

På morgonen i dag kom beskedet: Riksbanken höjer sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 2,0 procent.

Dagens höjning är den andra på kort tid.

Styrräntan styr den rörliga boräntan. Om det blir ännu fler räntehöjningar redan i år är osäkert. Men Riksbanken har flaggat för att dagens nivå är onormalt låg och hushållen ska bereda sig på räntor uppemot 6 procent.

"Amortera nu"

Den som vill vara på den säkra sidan gör alltså klokt i att sätta av en buffert för att klara höjda räntor. Eller betala av på lånen.

- Passa på att amortera nu när räntan fortfarande är låg, annars sitter du kvar med höga skulder när räntorna höjs ännu mer, säger Ann-Sofi Magnusson på Ikanobanken.

Enligt Föreningssparbanken amorterar 15 procent av låntagarna inte en krona på sina bolån. Det är framför allt de som har stora lån som låter bli att betala av. En riskabel strategi, enligt Föreningssparbankens Ylva Yngveson:

- Det gäller att vara medveten om hur det ser ut om räntan stiger eller om man tvingas sälja huset i ett läge där priserna är låga.

Flera lån påverkas

Men det är inte bara bolånen som påverkas om Riksbanken höjer räntan. Även räntan på billån, konsumtionslån och kortkrediter höjs. Och här finns det anledning att se upp för extra smyghöjningar.

- Vid förra räntehöjningen fanns det tendenser att de räntorna höjdes omotiverat mycket, säger Annika Creutzer på Skandiabanken.

Här är experternas bästa tips

Så hårt slår en höjning

Högre månadskostnad efter skatt vid 0,25 procents räntehöjning

Irene Beertema

ARTIKELN HANDLAR OM