Gjorde miljonklipp innan bubblan sprack

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-11-14

Bankerna rekommenderade Adcore - men företaget gick med jätteförlust

Cheferna för it-konsulten Adcore vräkte ut sina aktier och tjänade miljoner.

Samtidigt rekommenderade Handelsbanken och SEB kunderna att köpa.

Småspararna förlorade miljoner- men grundaren Christer Jacobsson är i dag Sveriges sjunde rikaste man.

Sagan om Adcore har skrivits av journalisten av Karl Ågerup.
Sagan om Adcore har skrivits av journalisten av Karl Ågerup.

Det är journalisten Karl Ågerup som i boken "Sagan om Adcore" berättar historien om företaget som konsekvent målade upp en lysande framtid, samtidigt som cheferna vräkte ut sina egna aktier och blev mångmiljonärer på kuppen.

Den 27 oktober 2000, ett halvår efter att it-bubblan börjat pysa, gjorde Handelsbankens analytiker Henrik Kronqvist bedömningen: "Adcore. Strongest buy in the history of strong buys."

Då hade aktien fallit med nära 75 procent på ett halvår. Stängningskursen för dagen var 39:90 men Handelsbanken satte en riktkurs på 100 kronor.

Ett år senare var aktien värd runt 40 öre.

Drog in 478 miljoner

- Aktien hade fallit kraftigt och vi kunde inte förklara varför. Därför trodde vi på en rekyl uppåt. Men den uteblev, säger Kronqvist i dag.

Den 12 september 2000, en månad före Handelsbankens starka köprekommendation, sålde ordföranden Christer Jacobsson drygt fem miljoner aktier och kammade hem 478 miljoner kronor. Ett par månader senare gjorde de andra toppcheferna likadant och drog in 123 miljoner.

- Att aktien rasar och att ledningen säljer är två saker som gör att man bör dra öronen åt sig, säger Lars Milberg, chefsjurist på Aktiespararna.

En som förlorade miljoner på Adcore-aktien var Sören Gyll, ordförande i Svenskt Näringsliv. 2000 sålde han internetkonsultbolaget Capito till Adcore för 76,4 miljoner och fick betalt i aktier. Men aktien rasade och de forna Capito-ägarna fick till slut bara 2 miljoner för bolaget.

Måste sätta frågetecken

- Man måste sätta ett frågetecken för de analytiker som verifierade den framtidsbild av bolagen som företagsledarna själva gick ut med, säger Sören Gyll till förläggaren Lars Ohlson.

I dag hamnar Christer Jacobsson på sjunde plats på listan över Sveriges rikaste med en förmögenhet på 455 miljoner kronor. Han har lämnat Sverige och lever lyxliv på franska Rivieran.

Även bankernas analytiker och mäklare, vars lön bestäms av hur många affärer de gör för sina kunder, tjänade storkovan på Adcore.

Lars Söderfjell som då var strategichef på Handelsbankens analysavdelning tjänade 4,6 miljoner 2001. Henrik Kronqvist, som gjorde den unikt starka köprekommendationen, tjänade nära en miljon samma år.

De privatpersoner som hade aktier i bolaget har fått se sina pengar gå upp i rök. I dag har Adcore ombildats. Det enda som finns kvar är fastighetsbolaget Klövern.

Så mycket tjänade cheferna

Elisabeth Lindham

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln