Ekonomiska fällorna – i ditt förhållande

Så klarar ni relationen Experten: ”Var ärlig och öppen”

Maten, räkningarna och prylarna.

De är de största ekonomiska hoten mot ett förhållande.

Så gör du för att rädda din relation undan ekonomifällorna.

Maria Landeborn, privatekonom på SBAB.
Maria Landeborn, privatekonom på SBAB.

Matkostnader, hur man fördelar räkningar och inköp av prylar till hemmet.

Dessa frågor är de största ekonomiska orsakerna till att problem uppstår i ett förhållande, enligt en undersökning som banken SBAB gjort.

– Framför allt är det kostnader som båda är inblandade i och saker man måste göra gemensamt som orsakar konflikter. Det är framför allt utgifter, sparande ger mindre problem, säger Maria Landeborn, privatekonom på SBAB.

– Intressant är att trots att det är bra för båda att flytta ihop, man får lägre kostnader och bättre ekonomi, är ekonomin den vanligaste anledningen till att man bråkar.

Olika ekonomiska förutsättningar är också en orsak till att man hamnar i luven på varandra enligt Maria Landeborn.

– Det är ovanligt att man tjänar lika mycket. Kanske är det så att en står för en tredjedel av inkomsterna och den andra står för två tredjedelar. Tjänar man lika mycket tror jag inte att det är ett lika stort problem.

Krognotor ett mindre problem

Krognotor och klädköp skapar däremot inte lika stora problem, enligt undersökningen.

– Intressant är att hur man använder sitt kreditkort och krogräkningar, hur man gör av med pengar ute, inte är lika stora orsaker till konflikter. De kanske ses som egna fickpengar och blir därför inte så stor orsak till att man bråkar.

För att undvika de ekonomiska fällorna och rädda förhållandet hjälper det att besluta om större inköp i förväg, tillsammans. Försök heller inte dölja vad du gör med dina pengar och inköp du gör.

– En annan sak är att bestämma innan hur man ska fördela ekonomin. Har man tydliga regler för hur man delar upp saker och håller sig till dem behöver man inte diskutera det varenda gång, säger Maria Landeborn.

Att ha en buffert är också ett sätt att undvika ekonomiska problem.

– Andra saker som hjälper till att hålla förhållandet på banan är att ha en marginal, att ha mer pengar över. Och att ha ett gemensamt konto för gemensamma utgifter som båda bidrar till. 

Att ha helt gemensam ekonomi är dock inte en lösning som rekommenderas. 

Får råd med barn

Lyckas man klara de ekonomiska hindren tjänar ett par på att flytta ihop.

Enligt SCB:s norm ökar det genomsnittliga gemensamma konsumtionsutrymmet med en tredjedel när två singelhushåll slås ihop.

Och flyttar man ihop får man även råd med barn. Vinsten motsvarar nämligen nästan kostnaden för ett barn.

– Flyttar man ihop finansierar man nästan ett barn så det är lönsamt att bo ihop, säger Maria Landeborn.

– Slår man ihop ekonomierna tjänar båda på det. Det borde vara något positivt och livet borde vara lättare, men det ser ut tvärtom. Var öppen och ärlig så att man känner förtroende för varandra och tar ansvar för ekonomin – det kommer att hjälpa relationen, säger hon.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN