Ovanligt svag krona – så här påverkar det dig

Svenska kronan svagaste sedan 2002

Av: 

Gustaf Larsson

Svenska kronan

Den svenska kronan har nått sin svagaste nivå på 17 år.

Efter en orolig natt inom den svenska industrin är kronans värde nu 9,90 kronor mot dollarn.

Så här kan det oroliga läget påverka dig.

På tisdagsmorgonen kom siffror som visade ett nattsvart läge i den svenska industrin. Swedbank/Silfs inköpschefsindex faller 5,5 procentenheter till 46,3, skriver TT.

Rapporterna har fått allt fler experter att tvivla på Riksbankens förhoppning om en höjd ränta vid årsskiftet – och samtidigt fortsätter den svenska kronan att tappa mark.

”Riksbanken kommer inte kunna sänka”

Kronan är i skrivande stund nära att spräcka ”11:an” mot euron, nu 10,78 kronor och 10:an, mot dollarn, nu 9,90 kronor. Den svagaste nivån på 17 år.

– Det är framför allt misstron mot Riksbankens räntepolitik som gör kronan så historiskt svag, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

– Marknaden bedömer att Riksbanken inte kommer kunna ta sig ur minusränteläget, trots att Riksbankens egen prognos är en andra höjning mot nollränta i slutet av det här året, eller i början av 2020, utvecklar hon.

Oro i världsekonomin

En annan anledning är oron inom världsekonomin. Ett pågående handelskrig, oroligheter kring brexit och en konflikt i Hormuzsundet är några av faktorerna som spelar in.

– I oroliga tider flyr investerare små valutor som den svenska, och placerar hellre i exempelvis dollar. Dessutom dras kronan möjligen med ett lätt dåligt rykte som den instabila valutan efter 90-talskrisen, säger Frida Bratt.

Frida Bratt tipsar: Så ska du agera när kronan är rekordsvag.

Så påverkar det dig

Men hur påverkar den svenska kronan privatpersonen? På många sätt, hävdar Frida Bratt:

  • Dyrare varor

En svag krona gör importen dyrare.

– Typiskt importerade livsmedel som grönsaker och frukt blir dyrare i butikerna. Det här gillar Riksbanken, eftersom högre priser betyder prisökningar och högre inflation. Det är ju vad Riksbanken vill, säger Frida Bratt.

  • Högre bensinpris

Bensinpriset har höjts flertalet gånger efter drönarattacken mot oljeanläggningar i Saudiarabien för dryga två veckor sedan. Men det är inte det enda som pressar upp priserna, hävdar Frida Bratt.

– En stor anledning till att bensinen är så dyr för oss svenskar är den svaga kronan. Detta eftersom olja prissätts i dollar. Och kronan har försvagats mot dollarn med 9 procent bara i år, och med hela 26 procent på fem år.

  • Högre elpris

Även elpriset har en kroneffekt, hävdar hon.

– Handeln på elbörsen Nordpool sker i euro, och den ligger till grund för elpriset. Därför blir elen dyrare att köpa i kronor, eftersom kronan försvagats mot euron med fem procent på ett år och 14 procent på fem år.

  • Dyrare att handla från utländska webbutiker

– All handel utomlands blir dyrare för oss svenskar, som relativt sett blir fattigare. Så klokt är att handla från svenska webbutiker, i kronor.

  • Dyrare att resa

Hotellen du bokar via webben blir dyrare av den svaga kronan. Men framför allt räcker reskassan inte alls lika långt som den gjorde för några år sedan.

– Det kan det vara klokt att ta höjd för i en eventuell höstlovsbudget. Kronan har försvagats mot de allra flesta valutor, särskilt dollarn, euron och schweizerfrancen, vilket är negativt för den som planerat en alpresa i vinter. Två valutor som inte stärkts så mycket mot kronan är turkiska liran och egyptiska pundet – för den som är sugen på en solresa i sista minuten.

ANNONS

Håll ditt sparande tryggt och säkert. Jämför räntor och få rådgivning här.

Extern länk från Compricer

Läs mer

Frida Bratts 5 tips när kronan är svag

  • Äger du ditt boende ska du se till att förhandla ned bolåneräntan ordentligt.
  • Spara inte för mycket på sparkonto som inte ger något alls på grund av minusräntan, utan placera pengar du sparar på lång sikt i fonder.
  • Handla på inhemska sajter och köp grönsaker efter säsong i matbutiken.
  • Och underskatta inte hemester – att semestra hemma. Det är just nu både billigast och förstås klimatsmartast. 

PODD: Därför är svenska kronan rekordsvag

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om krisen för den svenska kronan, och vad det kan innebära för din privatekonomni.

Lyssna  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenska kronan stärks efter brexit-avtal

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska kronan

Frida Bratt

Riksbanken

Bensinpris

Nordnet