Unga drabbas hårt av stigande arbetslöshet

Arbetsförmedlingen: Viktiga ingångsjobben borta

Reporter: David Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Fler och fler står utan jobb till följd av coronakrisen. Allra hårdast drabbas unga och utrikes födda, enligt Arbetsförmedlingen.

– De viktiga ingångsjobben finns i de branscher som varslat flest personer, säger analyschefen Annika Sundén.

Arbetslösheten i Sverige fortsätter att öka. Nu ligger den på 8,1 procent och i förra veckan skrev 13 689 nya personer in sig som arbetslösa. Värst drabbad är tjänstesektorn, enligt Arbetsförmedlingen.

– Detta drabbar framför allt de med kortare arbetslivserfarenhet som ungdomar och utrikes födda, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Fler väntas förlora jobbet

Totalt är nu 414 495 personer inskrivna som arbetslösa. Det går att jämföra med 338 205 personer vid samma tid förra året. Samtidigt varnar Arbetsförmedlingen för att fler kommer att förlora jobbet.

– Antalet nyinskrivna är fortsatt högt och bedömningen är att fler kommer att förlora sina anställningar, säger Annika Sundén.

Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Foto: TT
Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Nära finanskrisens nivåer

Antalet varsel ligger också på fortsatt höga nivåer. I förra veckan varslades nästan lika många som under hela april 2019.

Mellan den 1 mars och 26 april har 62 918 personer blivit varslade om uppsägning. 8 088 av dem har varslats till följd av att verksamheter lagts ned.

Arbetslösheten i Sverige kan nu vara på väg mot samma nivåer som under finanskrisen 2008 och 2009. När arbetslösheten var som högst då låg den på 8,6 procent.

Publicerad: