Storbritannien och Sverige i försvarssamarbete

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Försvarspolitik

Försvarskoncernen Saab meddelar att de svenska och brittiska regeringarna undertecknat ett avtal om samarbete kring framtida stridsflygsförmåga.

Någon beställning relaterat till det nya samförståndsavtalet har Saab ännu inte fått.

”Saab och brittisk industri står redo att bistå de svenska och brittiska regeringarnas önskemål och målsättningar. Saab har ännu inte fått någon order i förhållande till samförståndsavtalet om framtida stridsflygsförmåga”, skriver Saab i ett pressmeddelande.

1 av 2 | Foto: Joakim Ståhl/SvD
Storbritannien och Sverige har tecknat ett nytt avtal kring stridsflyget som omfattar Gripen.

Men ledningen hoppas att avtalet ska stärka den långsiktiga utvecklingen av befintliga plattformar, inklusive Gripen.

Avtalet undertecknades i dag av Sveriges och Storbritanniens försvarsministrar.

”Avtalet löper 10 år. Om och när Sverige bestämmer sig för att fullt ut påbörja ett bilateralt utvecklings- och anskaffningsprojekt så kommer förnyade avtal att behöva tecknas”, skriver svenska försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Foto: PONTUS ORRE
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Det kan handla om att vi utvecklar nuvarande plan, det kan handla om ett nytt plan, det kan handla om att vi på olika sätt hjälper varandra med teknologier, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT Nyheter.

Saab redovisar samtidigt en rörelsevinst på 630 miljoner kronor för andra kvartalet, jämfört med vinsten på 458 miljoner kronor samma tid året före.

Ökad försäljning

Försäljningen steg till 8 445 miljoner, från 7 953 miljoner kronor. Orderingången föll däremot, från 6 529 miljoner till 5 228 miljoner kronor.

I en prognos räknar ledningen med bättre lönsamhet, rörelsemarginal, i år jämfört med 2018.

”Efterfrågan på marknaden är fortsatt hög och under resterande del av året ser Saab betydande affärsmöjligheter”, skriver vd Håkan Buskhe i rapporten.

Publicerad:

LÄS VIDARE