IATA-chefen: Svensk ”flygskam” stort hot

Av: 

TT

IATA

Den "flygskam"-rörelse som har sitt ursprung i Sverige ingår i det allvarligaste hotet mot flygindustrin i Europa just nu, säger Alexandre de Juniac, som leder flygets branschorganisation IATA.

– Den sprider sig troligen till andra världsdelar, särskilt Nordamerika, säger han till medier i Chicago, USA.

I samtal med nyhetsbyrån Reuters förklarar Alexandre de Juniac att dåliga järnvägsförbindelser i stora delar av Kanada och USA gör det svårare för folk där att av miljöskäl välja bort flyget. Men IATA-chefen pekar på att det kan förändras – exempelvis presidentaspiranter inom Demokraterna i USA förespråkar snabba och stora satsningar på höghastighetsjärnvägar.

– Om man tror eller tänker att miljöfrågan är en världsfråga som berör alla på planeten, så finns ingen anledning att tro att unga människor inte kommer att reagera, säger de Juniac.

Lättare att införa flygskatt

Han tillägger att när flygskepsisen växer får också regeringar lättare att införa flygskatter. En sådan finns ju redan i Sverige, och under sommaren har planer på dylika skatter lagts fram i bland annat Danmark och Frankrike.

de Juniacs utspel kommer samtidigt som den svenska aktivisten Greta Thunberg, som vägrar flyga och därför har seglat över Atlanten, väcker uppseende med sitt klimatbudskap i USA.

Svenska sociala medier-initiativ som "Vi håller oss på jorden" har de senaste månaderna också vittnat om ett starkt intresse från andra världsdelar, och fått avknoppningar i bland annat Amerika.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du bästa möjliga räntan på ditt bolån? Låt oss hjälpa dig och börja spara pengar redan idag.

Compricer

IATA-chefen Alexandre de Juniac. Arkivbild.
Publisert:

LÄS VIDARE

Lista: Bolagens bonusfester efter coronastöd

ÄMNEN I ARTIKELN

IATA

Flygindustri

Klimat | Resa