Tiktok utreds – utpekas som spionverktyg

Av: 

TT

Min ekonomi

Bannlyst av Indien och baktalad av USA. Flera länder inleder nu utredningar kring Tiktok efter att appen anklagats för censur och för att vara ett spionverktyg för den kinesiska staten. Samtidigt är dess främsta målgrupp tonårsflickor.

Hur blev egentligen en videoapp för barn en världsangelägenhet?

Femton sekunder långa videoklipp på snubblande katter, skrattande bebisar och tonårsflickor som dansar synkroniserat till poplåtar. Tiktok kan tyckas oskyldigt vid första anblicken.

Men videoappen har laddats ner över två miljarder gånger i 150 länder världen över och dragit in enorma summor till det kinesiska moderbolaget Bytedance. Och i takt med att populariteten har vuxit har även misstron gjort det. Tiktok bannlystes i slutet av juni tillsammans med nästan 60 andra appar av Indien. Anledningen: De anklagas för att kunna fungera som ett spionverktyg åt den kinesiska regimen.

"Inget kan hindra dem"

Oscar Almén, Kinaanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, drar paralleller till telekombolaget Huawei, som varit föremål för en liknande diskussion.

– Företagen hävdar att de inte lämnar över någon information alls. Men vi vet inte det, och vi kan aldrig vara helt säkra på att det är så, säger han.

Det man däremot vet är att alla organisationer och medborgare i Kina är skyldiga enligt lag att delge staten information, om staten skulle be om det.

– Lagen visar tydligt kommunistpartiets intention. Skulle de vilja kräva in informationen så finns det inget som kan hindra dem, säger Oscar Almén.

Redan tidigare har Tiktok mottagit en lång rad liknande anklagelser. De beskylls för att på ett olagligt sätt ha samlat in data om sina användare, för att ha brustit i att skydda användarnas integritet och för att ha censurerat innehållet i appen. Bland annat har tidningen The Guardian publicerat dokument som visar hur Tiktok instruerar sina moderatorer att censurera videos som nämner saker som taiwanesisk självständighet, Falun Gong och Himmelska fridens torg.

Europeiska dataskyddsstyrelsen, EDPB, har nu valt att inrätta en arbetsgrupp för att få en bild av appens utbredning i EU och för att "samordna potentiella åtgärder". Även Danmarks och Nederländernas datatillsynsmyndigheter har tagit liknande beslut. USA:s president Donald Trump har meddelat att man "ser över" ett förbud mot Tiktok.

Viktigt att vara medveten

Men varför skulle en stormakt som Kina vara intresserade av information från en app för barn? Enligt Oscar Almén är det ett sätt att kunna påverka omvärlden. Redan nu är det tydligt att den kinesiska staten samlar in data på samma sätt om sina egna medborgare, säger han.

– Man samlar in hur mycket data som helst om hur människor rör sig och agerar, för att sedan kunna rikta information och propaganda och på så sätt styra befolkningen. På samma sätt kan man göra det på en befolkning utanför Kina.

TT: Hur orolig ska man vara över att ett kinesiskt företag samlar in data från svenska användare?

– Man behöver vara medveten om att man egentligen inte vet vart informationen går. Det är inte omöjligt att den kinesiska staten kan nå informationen, så man ska vara medveten om vad man lägger ut, säger Oscar Almén och tillägger:

– Det gäller appar över huvud taget men det är extra viktigt när det gäller Kina, just eftersom regeringen inte begränsas av lagar på samma sätt som demokratiska länder.

Förnekar alla anklagelser

Tiktok förnekar alla anklagelser. Företaget hävdar att all data lagras i USA och Singapore, och därför inte omfattas av kinesisk lag. I ett mejl skriver Tiktok att de aldrig har delat användardata med den kinesiska regimen, och att de "aldrig heller skulle göra det om de frågade". Bland annat har de valt att lämna Hongkong sedan den kontroversiella kinesiska säkerhetslaget trätt i kraft där.

"Tiktok leds av en amerikansk vd, med hundratals anställda och ansvariga för säkerhet, trygghet, produkt och allmän policy i USA. Vår högsta prioritet är att främja en säkert och trygg upplevelse av appen för våra användare", skriver en talesperson för Tiktok till TT.

Oscar Almén tror att fler länder kan komma att följa Indiens exempel och stoppa appen.

– Om den här utvecklingen fortsätter, att fler länder får en mer ansträngd relation till Kina, så kommer vi nog se mer av den här typen av åtgärder, säger han.

ANNONS

Ändrade resplaner i sommar? Hyr en hyrbil på Avis med flexibel avbokningspolicy!

Extern länk från Avis

Hyr bil!

Publisert: