Rea på el i Norrland tack vare nya stödet

Billigare el i december än året innan

Av: 

TT

Elpriser

En genomsnittsvilla i norr får lägre elkostnad än för ett år sedan – med regeringens elprisstöd.

– Utformningen är inte träffsäker, den går på förbrukning och inte de som drabbas av höga elpriser, säger Mattias Persson, chefekonom på Swedbank.

Tanken med regeringens elprisstöd är att de som fått höga elräkningar på grund av de skyhöga elpriserna ska kompenseras. Konsekvenserna för de som bor i norr blir istället lägre kostnader än innan pristopparna.

En jämförelse som TT gjort av elpriserna visar att en genomsnittlig eluppvärmd villa i norr faktiskt får billigare elräkning i december 2021 än samma månad året innan med elprisstödet.

Billigare än året innan

I de två elprisområdena längst i norr låg räkningen för en villa som förbrukar 2 000 kilowattimmar i december 2021 på i genomsnitt 3 825 kronor. Året innan var motsvarande kostnad 2 575 kronor. Med ett elprisstöd på 2 000 kronor får hushållet istället en kostnad på 1 825 kronor i december 2021.

De får alltså en billigare elräkning än 2020.

I södra delarna av Sverige ser läget annorlunda ut. I elprisområdena södra Mellansverige och södra Sverige landade kostnaderna enligt samma exempel på 6 850 kronor respektive 7 025 kronor. Även med elprisstödet inräknat blir räkningen för dem dyrare december 2021 än året innan.

Elpriset i december utan elprisstöd inräknat. Om man drar av 2 000 kronor för elprisstöd blir utslaget billigare elpris än året innan i elområde 1 och 2 i exemplet. Grafiken är återpublicerad från 30 december.

Mest drabbade får lika mycket

– De som påverkats mest får lika mycket kompensation som dem som drabbats i mindre utsträckning. Det här är ju en exceptionell situation, som delvis beror på geopolitik och vad som hänt i Europa, så det finns skäl för både riksdag och regering att ge stöd tycker jag. Det är bara synd att det inte kunde utformas som till exempel i Norge, säger Mattias Persson, chefekonom på Swedbank.

Persson säger att det som är tilltalande i Norge är att deras stödpaket riktar sig till dem som fått betala ett högt kilowattpris, vilket då blir mer träffsäkert.

– Men samtidigt är det bättre med ett stöd än inget stöd alls, säger Mattias Persson.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Anna fick en elräkning på över 20 000 kronor

ÄMNEN I ARTIKELN

Elpriser