Pengarna är på väg - kolla skatten i dag

MIN EKONOMI

Deklarationerna är granskade - här kan du få besked

1 av 2 | Foto: FÅR DU BADA I STÅLAR? Alla löntagardeklarationer ska vara klara senast den 2 augusti - men redan nu kan du få ett preliminärt besked.

Orolig för skatteåterbäringen?

Redan nu kan du kolla om det blir pengar tillbaka. Men Skatteverket varnar för långa köer.

- Kom på förmiddagen, då går det snabbast. Och undvik måndagar, säger skattehandläggare Carina Broman.

Just nu jobbas det för brinnande livet på Skatteverket. Samtliga löntagardeklarationer ska vara klara och granskade senast den 2 augusti. Den 4 augusti blir det offentligt hur mycket skatt svenskarna får tillbaka - eller ska betala.

Glöm inte legitimation

Men de allra flesta kan faktiskt kolla sin skatt redan nu, eftersom majoriteten av alla deklarationer är granskade och klara. Det enda som krävs är en giltig legitimation och ett besök på Skatteverkets närmaste regionkontor.

- Ja, det stämmer. Det slutgiltiga beslutet tas inte förrän i augusti men de flesta kan få ett preliminärt besked redan nu, säger Agneta Gyllencreutz, skatteinformatör på Skatteverket i Stockholm.

Hon betonar att beskedet är preliminärt och kan komma att ändras. Men den som inte hör något från Skatteverket kan sannolikt utgå från att uppgifterna stämmer.

Aftonbladets reportageteam testade i går att kontrollera sin skatteåterbäring. Reportern kunde glädjande konstatera att han får drygt tvåtusen kronor tillbaka. Fotograf Elgstrand, däremot, tvingas lätta på plånboken rejält i höst.

Se upp för långa köer

- Sjutton också. Jag har ju redan gjort en stor extra-

inbetalning alldeles nyligen, suckar han tungt.

På Skatteverket varnar man för långa kötider.

- Vi har mycket folkbokföringsärenden just nu. Dessutom har även vi statstjänstemän semester på sommaren, säger Agneta Gyllencreutz.

När Aftonbladet testar går det på tio minuter.

- Ni hade tur som kom i dag. I går var det väldigt mycket folk här. Det är alltid värst på måndagar, säger skatte-handläggare Carina Broman.

4 sätt att se om du får pengar tillbaka

Återbäringen betalas ut i 3 olika omgångar

Här kan du kolla om du får pengar tillbaka

Olle Castelius

ARTIKELN HANDLAR OM