Pruta på lånet

MIN EKONOMI

Få bankens hemliga ränta – och spara tusenlappar

1 av 5
Klicka på bilden för att se den större.

Riksbanken har höjt reporäntan. Nu väntas bolåneräntorna följa efter.

Men en skicklig prutare kan tjäna tusenlappar.

– Vi sparar drygt 14 000 kronor om året, säger Håkan Jakobsson, 41, från Örebro.

Riksbanken gjorde som experterna förutsåg och höjde sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 1,0 procent. Och bankerna brukar inte vara sena att hänga på.

Stora summor

Men det finns sätt att slippa undan.

– Man ska inte bara acceptera bankernas listade räntesatser. Genom att förhandla och pruta kan man spara en hel del pengar, säger Ulf Rydstedt, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå.

Enligt Fredrik Strand som driver Comboloan.se, en jämförelsesajt för räntor, kan det handla om summor upp mot 12 000 kronor om året på ett tvåmiljonerslån.

Tre banker

– Hur förhandlingsbenägna bankerna är varierar. SEB har varit mest tillmötesgående de senaste månaderna. I många fall har man kunnat sänka sin ränta med mellan 0,3 och 0,6 procentenheter, säger han.

Håkan Jakobsson och hans fru Cecilia Jakobsson i Örebro kontaktade tre banker när de skulle köpa hus och lägga om sina lån.

– Vi var väldigt öppna med att vi förhandlade med flera och träffade varje bankkontakt många gånger innan vi skrev på, säger Håkan Jakobsson.

Två miljoner

Till slut hade de prutat ner räntesatsen 1,0 procentenhet, enda motkravet var att de flyttade över sina lönekonton till samma bank.

– Vi har ett lån på två miljoner och sparar drygt 14 000 kronor om året nu när vi förhandlat om vår ränta. Det känns naturligtvis väldigt bra, fler borde prova, säger han.

Det finns i huvudsak två strategier för att lyckas som ränteprutare. Antingen samlar man alla sina bankaffärer hos en bank i utbyte mot rabatt på lånet. Eller så väljer man den bank som är billigast på varje produkt.

– Sedan gäller det att framhålla sig själv som en bra kund naturligtvis, och ställa bankernas erbjudanden mot varandra, säger Ulf Rydstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM