Varför krisar Grekland?

Av: Johanna Klaasen

Publicerad:
Uppdaterad:

Varför krisar Grekland? Och vad går att göra?

Annika Creutzer, chefredaktör för Pengar24, svarar.

Varför är Grekland i ekonomisk kris?

– Främst handlar det om att Grekland inte berättade hur det såg ut i landet när de gick med i EU-samarbetet. Därefter har de lånat och lånat och under finanskrisen blev situationen allt mer akut. Man har helt enkelt levt på lånade pengar för länge och ju fler långivare, desto högre ränta har det blivit. De har också haft väldigt frikostiga pensioner och dålig redovisning av skatter. Skattefusk har varit mer eller mindre legitimt.

Varför påverkas Europa?

– Vi påverkas inte så mycket i Sverige eftersom vi inte är med i euro-samarbetet och har ordning på våra finanser. I euro-länderna är det annorlunda eftersom euron hela dras ner. Tyskland har till exempel lånat ut pengar från sina pensionsstiftelser och därför vill man rädda Grekland så att man inte får problem i sitt eget land.

Hur ska man lösa det?

– Grekland har nu lovat att strama åt och se till att lånen inte växer. Nu får de billigare lån för att komma i fatt men då måste de också klara det lånet. Och det är bråttom – alla greker måste sänka sin levnadsstandard för att vara med och betala de här skulderna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN