Bostadspriserna svagt nedåt i juni

Av: TT-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Sol och stort utbud gav små rörelser på bostadsmarknaden i juni. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Sol och stort utbud gav små rörelser på bostadsmarknaden i juni. Arkivbild.

Bostadspriser

Sommar, sol och ett större utbud skapar stiltje på bostadsmarknaden. Färsk statistik från Valueguard visade små rörelser på bostadsmarknaden mellan maj och juni då prisindex privatbostäder föll med 0,6 procent.

Villapriserna sjönk med 0,6 procent medan lägenhetspriserna gick ned med 0,4 procent. Sedan juni förra året har villapriserna sjunkit 2,4 procent medan priserna på bostadsrätter tappat 6,7 procent.

Att priserna faller något i juni är normalt och justerat för säsongseffekter stiger prisindex något.

Antalet sålda lägenheter under juni i år var något lägre i år än samma period i fjol medan antalet sälja villor var ungefär lika många.

Avstår på grund av regler

Enligt Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, finns det huvudsakligen två faktorer som ligger till grund för det vi ser på bostadsmarknaden just nu.

"En är det stora utbudet. Det påverkar på så sätt att köparna kan sprida ut sitt intresse på flera bostäder. En annan är att de som sitter med gamla lån, till exempel i en villa och som vill flytta till bostadsrätt, nu i viss utsträckning avstår den flytten, på grund av att de tycker att det blir för dyrt med de nya reglerna. De köparna har försvunnit från marknaden."

Till hösten väntas bostadsutbudet öka kraftigt, då många nyproducerade bostäder har tillträde. Det ställer bostadsutvecklarna inför ett dilemma, menar Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling:

Risk för negativ spiral

”Sänker de inte priset på bostäderna säljs de inte. Sänker de priset finns risk att köparna lär sig vänta med köp i hopp om lägre pris om de inte lovar att eventuella prissänkningar även inkluderar dem som redan köpt innan sänkningen.”

När nya bostäder ska tillträdas måste i många fall också bostäder på andrahandsmarknaden säljas. Det kan bädda för en ny prisnedgång efter sommaren.

”Det återstår att se om det orsakar samma typ av turbulens som det gjorde förra året, eller om efterfrågan absorberar utbudet. Det beror i sin tur på möjligheten att få bostadslån.”

Publicerad:

LÄS VIDARE