Borg till attack mot bankledningarna

avAftonbladet, Tobias Österberg

MIN EKONOMI

”Det är dags nu att göra upp räkningen”

Anders Borg (m) gick i dag till hård attack mot bankerna och deras chefsbonusar.

Finansministern kräver att bankerna sänker bolånen – och uppmanar folk att sätta press på bankerna.

– Jag tycker att allmänheten bör kontakta sina banker och fråga dem hur de ser på detta. Är miljonbonusar det viktigaste eller är det viktigare att man får ned boräntan, säger Borg.

– Det är centralt att alla nu går in i det system som vi har skapat. Det kan inte vara så att bankerna vill säkra ledningarnas bonusar och därför dröjer med att gå in. Det betyder att det blir bankkunderna som får betala i stället, säger han.

”Bankerna måste leverera”

Han noterade också de låga sänkningar av boräntorna som hittills gjorts.

– Det handlar om relativt begränsade sänkningar, 20 punkter och upp till en halv procent. Jag anser att enskilda ska ta kontakt med bankerna och säga att de tar sitt ansvar. Det är dags att man går in i systemet och ser till att de här bonusfrågorna inte står i vägen. Enskilda personers miljoninkomster kan inte hindra finansiell stabilitet, säger Borg.

– Det är viktigt att vi alla håller koll på boräntorna och ser till att det här kommer på plats, för det är för allmänhetens nytta. Bankerna måste se till att leverera, säger Borg.

Markering mot Carnegie

Han gjorde också en markering mot Carnegieledningen.

– Det är dags nu att göra upp räkningen med den excess av ansvarslöshet som vi har sett. Jag tänker särskilt på Carnegie. Där måste vi se till att det är ägarna och inte skattebetalarna som får ta ansvaret. Vi kommer att vara tydliga med en signal där, säger Borg.

– De banker som inte kan hantera det här och de ägare som inte tar sitt ansvar, de hamnar hos Stefan Ingves och Bo Lundgren, säger Borg.

Ingves är Riksbankschef och Lundgren är chef för Riksgälden.

– Det är det ställe där bankdirektörer inte vill vara. Där sitter man i ett skruvstäd och det är det sätt vi har för avsikt att hantera de banker som hamnar i kris. Och då är det viktigt att påpeka att klockan nu tickar, det är dags att aktieägarna tar det ansvar de ska i det här företaget och skapar den stabilitet som är nödvändig. Det kommer vi noga att följa, sade Anders Borg.

Finansminister Ander Borg är inte nöjd med nivån på boräntorna som han tycker borde ha gått ned mer. Han uppmanar kunderna att sätta press på sina banker.

– Jag tycker att allmänheten bör kontakta sina banker och fråga dem hur de ser på detta. Är miljonbonusar det viktigaste eller är det viktigare att man får ned boräntan, säger finansministern.

ARTIKELN HANDLAR OM