Här har säljarna fördel på bostadsmarknaden

MIN EKONOMI

Stor efterfrågan på bostadsrätter

Foto: -

Sommarstiltjen på bostadsmarknaden väntas utebli – i alla fall när det gäller mindre bostadsrätter i storstadsområdena.

Normalt avtar trycket på bostadsmarknaden i semestertider men i Stockholm och Göteborg är suget efter främst bostadsrätter fortfarande starkt.

Fastighetsbyrån har frågat sina omkring 1 000 mäklare om läget på marknaden under sommaren. Svaret är att det går fint att sälja även under semestersäsongen – speciellt mindre lägenheter i Storstockholm och Göteborg.

Och det är fördel för säljarna just nu i storstadsområdena. Även i de stora universitetsstäderna är förstås efterfrågan på mindre lägenheter stort inför terminsstart. På mindre orter lutar det mer åt att det är köparens marknad i sommar.

Av mäklarnas svar framgår också att det är lättare att sälja bostadsrätter än villor just nu.

Även SBAB konstaterar att efterfrågan ökat snabbare än utbudet i storstäderna. Priserna stiger och försäljningstiderna har blivit kortare. Trenden spås hålla i sig även under det tredje kvartalet enligt SBAB:s enkät till mäklare i de tre storstadsområdena.

Många faktorer bidrar konstaterar SBAB:s chefsekonom Tor Borg: inflyttningen, lågt bostadsbyggande, låga boräntor och att arbetsmarknaden inte är så svag som många befarat.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM