Så får du den lön du vill ha

MIN EKONOMI

Ny forskning: Exakta lönekrav nyckeln till framgång

Foto: Ge en exakt siffra och få lönen du vill ha.

Lönekraven är ofta en känslig fråga under en jobbintervju.

Men ger du en exakt siffra på den lön du vill ha har du större chanser att lyckas, visar ny forskning.

– Det visar att du inte är rädd för att sätta ett värde på din kompetens, säger Tone Rognstad, rekryteringschef på Statoil.

Du sitter på en arbetsintervju. Rekryteraren frågar dig hur hög lön du begär. Runt 22-25 000 svarar du.

Helt fel taktik. Ny forskning från Colombia Business School visar nämligen att de som är så konkreta som möjligt har mer chans att få det de begär och har större chanser att få jobbet, rapporterar dinepenger.no.

Lyckas oftare

I undersökningen blev 1 200 deltagare utsatta för vardagliga förhandlingssituationer, bland ett köp av en begagnad bil. Hälften av deltagarna fick öppna förhandlingen med säljaren genom att erbjuda ett otydligt belopp, medan de andra skulle öppna med en så konkret summa som möjligt.

Resultatet blev att de som angav det exakta beloppet 5 014 dollar i stället för 5 000 dollar, hade störst chans att få bilen till det pris de ville. Enligt forskarna skapade det exakta beloppet intrycket av att de förhandlarna var bättre pålästa och att det inte fanns något förhandlingsutrymme. Därför lyckas de konkreta förhandlarna oftare.

Inta bra för nyutexaminerade

Och taktiken går att använda i alla förhandlingssituationer, menar forskarna.

Det bekräftas av rekryteringschefen Tone Rognstad på Statoil i Norge.

– Det är ofta de bästa kandidaterna som känner sig trygga att gå in i lönesamtalen. Det visar att de inte är rädda för att sätta ett värde på sin egen kompetens, säger hon till dinepenger.no.

Tone Rognstad varnar dock en grupp från att vara allt för exakta under lönesamtalen.

– Är du nyutexaminerad och inte har så mycket erfarenhet, bör du inte vara allt för konkret. Har du lång erfarenhet och är specialist inom ett område du vet är efterfrågat kan du vara tuffare och börja med ett exakt lönekrav.

Aftonbladet Min Ekonomi

ARTIKELN HANDLAR OM