Styrräntan sänks med 0,25 procentenheter

I dag presenterades Riksbankens sista räntebesked för året

Riksbanken sänker reporäntan med 0,25 procentenheter.

Direkt efter beskedet meddelade Handelsbanken och Nordea att de följer efter och sänker räntorna på sina rörliga lån.

– 2013 blir ett svagt år ekonomiskt, säger riksbankschefen Stefan Ingves.

För sista gången i år kom i dag Riksbankens räntebesked. När Reuters i går frågade 15 experter om vad de trodde sade samtliga att Riksbanken skulle sänka räntan. Och precis så blev det.

Obefintlig inflation

Vid 09.30 kom beskedet att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 1 procent. Redan vid förra räntemötet i oktober antydde Riksbanken att en sänkning var på gång.

Så här skriver Riksbanken idag:

”Hushållens konsumtion utvecklas svagt, arbetslösheten stiger och inflationstrycket är lågt. För att ge stöd åt svensk ekonomi så att inflationen stiger mot målet på 2 procent har Riksbankens direktion beslutat att sänka reporäntan”.

”Sämre än väntat”

Enligt riksbankschefen Stefan Ingves är det ekonomiska läget i Sverige sämre än vad man spått förut. Ingves bedömer att situationen liknar den i början på 2000-talet snarare än läget 2008.

– Den allmänna ekonomiska utvecklingen i Sverige är lite sämre än vad vi trodde tidigare och inflationen är låg, sade Stefan Ingves vid pressträffen efter räntebeskedet.

Riksbanken bedömer att arbetslösheten kommer att fortsätta stiga under 2013, men vända nedåt under slutet av året.

Vice riksbankschef Lars E. O. Svensson reserverade sig mot beslutet och hade velat se en sänkning med 0,5 procentenheter. Karolina Ekholm, en annan av Riksbankens ledamöter, reserverade sig mot räntebanan och ville ha en sänkning till 0,75 procent i början av nästa år.

”Ned i källaren”

Det finns experter som förespråkar en ännu lägre styrränta än den vi nu har. Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, ville att räntan skulle sänkas med 0,5 procentenheter.

– Det går rakt ned i källaren. Det har skett en smått dramatisk vändning till det sämre, åtminstone om man tar industrin och exporten. Troligen får vi negativ BNP-tillväxt under fjärde kvartalet, säger Harry Flam till DI.

Reporäntan påverkar bankernas inlåning, och i förlängningen exempelvis den ränta som hushållen betalar på sina bolån.

Handelsbanken sänker

Direkt efter räntebeskedet meddelade också Handelsbanken att de sänker sin rörliga räntor och den bundna ettårsräntan med fem punkter. Ett tremånaderslån får efter sänkningen en ränta på 3,23 procent och ett ettårslån 3,14.
– Det kan bli aktuellt med fler sänkningar, beroende på hur
marknadsräntorna påverkas av Riksbankens besked, säger Henrik
Westman, presstalesman på Handelsbanken.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN