Polisen varnar för tjuvar under julhandeln

Stölderna ökar – så skyddar du dig

Julshoppingen lockar tusentals människor till affärerna och med dem kommer tjuvarna.

Polisen tipsar här vad du kan göra för att skydda dig.

– Förvara inte värdesaker i handväskan utan ha dem i innerfickan, säger Monica Bergström, polisens presstalesperson region Öst.

Se upp i julruschen, släpper du blicken från påsen med den där fina julklappen en sekund kan den vara borta. Nu varnar polisen för att antalet ficktjuvar ökar under julhandeln.

– Ficktjuvarna är mer aktiva när det är mycket folk, säger Monica Bergström.

Under julhandeln får polisen hantera många anmälningar om fickstölder. Mest utsatta är de som förvarar sina värdesaker i en handväska eller en stor jackficka utan blixtlås.

Dölj din pinkod

– Man ska tänka på att inte stoppa värdesaker som till exempel mobilen, kontanter eller bankomatkortet i en handväska. Det är bättre att stoppa dem i fickor med dragkedjor eller i innerfickan, säger Monica Bergström. 

Ett sätt att göra det lite svårare för tjuvarna är att dölja sin pinkod när man står i matkön och ska betala med sitt kort. Lämna inte heller något obevakat utan ha väskor och påsar under uppsikt menar polisen.

Under julhandeln står bilar parkerade vid gallerior och varuhus ibland i flera timmar. Folk lastar in julklappar och går in igen för att fortsätta handla, något som attraherar tjuvar.

– Ett tips är att inte lämna någonting synligt i bilen. Det går väldigt fort för en tjuv att knacka sönder en ruta och stjäla eventuella paket.

Vanligt med ficktjuvar i julhandeln, varnar polisen för.
Vanligt med ficktjuvar i julhandeln, varnar polisen för.

Känn på dörren

Den tekniska utvecklingen rör sig ständigt framåt och tjuvarna följer med i den. Förra året rapporterade Aftonbladet att tjuvarna använde sig av så kallade störsändare, en liten apparat som slår ut signalen från bilnyckeln till bilen, bilen förblir olåst och tjuven kan bara öppna bakluckan och stjäla paketen.

– Det är viktigt att känna efter så att bildörren är låst. För det som är med de här sändarna är att bilen både kan låta och blinka till som om den låste sig, men att den i själva verket är olåst, säger hon.

Polisens tips: Så skyddar dig dig

  • Lämna inte väskor eller påsar obevakade. En tjuv som är uppmärksam är snabbt framme och stjäl en påse eller väska utan att någon märker någonting.
  • Stoppa värdesaker i innerfickorna. Det är betydligt svårare att stjäla ur en innerficka än en bakficka eller en öppen handväska.
  • Se till så att bilen är ordentligt låst, känn på dörren. Dölj det du har i bilen.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN