Sparekonomen: Går dubbelt så bra för Sverige

Att samhället inte stängde ned i coronaviruset spår har gynnat ekonomin.

Jämfört med snittet i Europa har Sverige klarat sig dubbelt så bra, enligt sparekonomen Claes Hemberg.

– Tunga industriländer som Tyskland har större problem, säger han.

Svensk ekonomi beräknas bromsa in med 4 procent i år. Det är en katastrof, enligt sparekonomen Claes Hemberg. Men Sverige har ändå klarat coronakrisen dubbelt så bra som övriga Europa, där snittet är 8 procent minus.

– De här 4 procent visar att det går dubbelt så bra för Sverige som snittet i Europa. Öppenheten har gjort att man har kunnat fortsätta producera, importera och exportera. Övriga Europa har i stället stundtals slutat fungera, säger Claes Hemberg.

Växer nästa år

Vanligtvis växer svensk ekonomi med 1 till 2 procent per år. Att prognosen nu visar ett tillväxttapp på 4 procent betyder alltså att vi backar ett par år, enligt Hemberg.

– Vi har haft 1,5 procent tillväxt de senaste åren så minus fyra är en katastrof. Man måste jobba i kapp de här åren som man förlorat.

– Vi kommer se en återhämtning där ekonomin växer redan nästa år men det kommer ta tid att ta igen.

Liknande tapp i ekonomin syntes vid fastighetskrisen 1992 och vid finanskrisen 2008. Men jämfört med sparare i andra delar av världen har svenskarnas portföljer klarat sig bra.

– Svenskarna har ungefär hälften av sitt sparande i Sverige. Och de har sparat mer än sparare i till exempel Tyskland och många andra länder.

Claes Hemberg.
Claes Hemberg.

”Lockat utländska investerare”

Att de svenska bolagen klarat av krisen såpass bra har också gjort att utländska investerare flockats kring Stockholmsbörsen.

– Många av de största bolagen har överträffat förväntningarna, de var väldigt låga men bolagen slog dem med råge. Det har vi inte sett hos europeiska bolagen. Det har också lockat utländska investerare vilket har stärkt kronan, säger Claes Hemberg.

Hur börsen kommer utveckla sig under hösten är svårt att sia i, men Hemberg tror inte på något nytt superras.

– I våras rasade börsen ned 35 procent, det tror jag inte händer igen. Det kanske kan bli hack på 10 procent, men viruset är till största delen bakom oss. Men de här såren kommer påverka börsen, fast man kan låta pengarna vara kvar på börsen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu