Tyskland planerar för börsnotering av Uniper
Publicerad 2024-09-19
Den nyligen förstatligade tyska energikoncernen Uniper, delägare i de svenska kärnkraftverken Oskarshamn, Ringhals och Forsmark, ska privatiseras igen.
Tysklands regering ser en börsnotering som det primära alternativet.
”En försäljning via kapitalmarknaden är huvudalternativet för Tyskland för att återprivatisera Uniper”, skriver Tysklands finansdepartement i ett pressmeddelande.
Räddades undan kollaps
Uniper räddades undan finansiell kollaps med statliga medel för knappt två år sedan.
Departementet tillägger i sitt uttalande att det även kan bli aktuellt med en försäljning ”off market” – det vill säga direkt till en annan ägare – och att något avgörande beslut om när och hur avyttringen av det statliga ägandet i bolaget ska ske inte är fattat.
Tyskland har åtagit sig att senast 2028 minska sitt ägande till högst 25 procent plus en aktie i Uniper enligt en uppgörelse med EU-kommissionen.
Tyskland äger sedan förstatligandet för drygt två år sedan drygt 99 procent av aktierna i Uniper. Bolaget räddades med statliga medel i energikrisen som följde på att Vladimir Putins Ryssland ströp gasflödet till EU i kölvattnet på den fullskaliga attacken mot Ukraina.
Största importören av rysk gas
Uniper var när gaskranen drogs åt Tysklands största importör av rysk gas. För att klara sina leveransåtaganden tvingades bolaget köpa in gas från alternativa leverantörer, vilket snabbt blev för dyrt att göra utan statligt stöd.
Intäkterna från en försäljning eller börsnotering av Uniper skulle vara ett välkommet bidrag för den finansiellt pressade tyska regeringen, vars budget för 2025 har ett underskott på 12 miljarder euro.
Unipers ledning välkomnade regeringens besked och sade att man samarbetar med den tyska staten för att få allt på plats inför en privatisering.