Hård kritik mot SD i debuten

Riksdagen diskuterade budgetförslaget

I dag lämnade Anders Borg regeringens budgetförslag till riksdagen.

Och Sverigedemokraterna gjorde debut i den efterföljande riksdagsdebatten.

Men partiets ekonomiske talesman fick ingen lätt start.

Finansminister Anders Borg genomförde vid lunchtid den traditionella budgetpromenaden från finansdepartementet till riksdagen rekordsnabbt.

Men den efterföljande debatten blev allt annat än kort. Alla partier hade begärt ett varsitt anförande. Det innebar att Sverigedemokraterna gjorde debut i en riksdagsdebatt.

Kritiserade båda blocken

Partiets ekonomiske talesman Johnny Skalin fick dock ingen lätt start i riksdagen. Han började med att gå till attack mot alliansregeringens och de rödgrönas ekonomiska politik, och kritiserade bådeskattesänkningar och skattehöjningar.

– För mig är det tydligt att regeringen i likhet med de rödgröna saknar verklighetsförankringar, sa Skalin i talarstolen.

Skalin lovade sedan mer pengar till både rättsväsendet, försvaret, äldreomsorgen och utbildningssystemet, utan att precisera var pengarna skulle tas ifrån.

Alla debatterade

Samtliga partier i de båda blocken valde sen att gå upp och debattera Sverigedemokraternas ekonomiska politik med Skalin.

Och kritiken från finansminister Anders Borg var hårdast.

– Före valet varnade vi för att det fanns allvarliga risker för Sverige om SD blev invalda i riksdagen. Jag känner fortfarande den oron, sa Borg.

– Bryter vi mot vår svenska tradition, sluter oss och stänger ossinne, är det ute med vår välfärdsstat. SD har inte en ekonomisk politik som går ihop.

Mp-flirt med regeringen

Under debatten passade även Miljöpartiet på att skicka en flirt till alliansregeringen. MP:s ekonomiska talesperson Mikaela Valtersson sa att hon var beredd att samarbeta med regeringen om invandringspolitiken och klimatpolitiken.

– Vi är beredda att ta ansvar, vi är beredda att dela med oss av våra förslag, de är fria att fildela för dem som vill ha ett bättre Sverige, avslutade Mikaela Valtersson sitt anförande.

Finansminister Anders Borg var inte sen med att svara.

– Jag välkomnar Mikaela Valterssons pragmatiska hållning och är öppen för förslag där vi kan hitta samarbeten, sa finansministern.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN