Färre miljardärer efter börsraset

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
rika Cristina Stenbeck är en av nykomlingarna på listan över de 100 rikaste svenskarna. Ingvar Kamprad toppar listan.

STOCKHOLM

Antalet miljardärer har blivit färre i Sverige visar Veckans Affärer årliga ranking av Sveriges 100 rikaste personer.

Efter börsraset är det affärsmännen i de gamla branscherna som behåller greppet om topplaceringarna på listan.

Tidningen Veckans Affärer årliga lista över de 100 rikaste personerna i Sverige visar att det är affärsmännen i de gamla branscherna som klarar sig bäst genom börskrisen. Enligt Veckans Affärer satsar 100-klubbens vinnare på fastigheter, vardagsvaror, olja och rederier.

Ikeagrundaren Ingvar Kamprad fortsätter att toppa listan över Sveriges rikaste personer med en förmögenhet på 300 miljarder kronor. På andra plats ligger Hans Rausing, som sålt sin halva av Tetra Laval, med en förmögenhet på 70 miljarder. Tredjeplaceringen innehas av Hennes & Mauritz huvudägare, Stefan Persson, god för 50 miljarder.

Förmögenheterna har beräknats på börskurserna den 7 mars i år och enligt Veckans Affärer visar genomgången att många av de största förmögenheterna urgröpts och att antalet miljardärer i landet minskat till 66 personer. Genomgången visar att det nu finns 35 ex-miljardärer från tiden då börsen stod som högst. De som sålde aktier i tid har dock klarat sig bra.

Bland dem som inte längre kvalar in till listan finns namn som finansmannen Erik Penser, Berth Milton (Private Media Group) och Kjell Spångberg (Emerging Technologies).

Bland nykomlingarna på listan finns den avlidne finansmannen Jan Stenbecks barn samt tre av den framlidne fastighetsägaren John Mattsons döttrar.

Fakta: Sveriges 100 rikaste personer

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN