Grafik: Så är bluff-företagen uppbyggda

Publicerad:
Uppdaterad:

Klicka för att få en större bild

Grafik: Paul Wallander
Grafik: Paul Wallander

Så jobbar de

Med stort tålamod och genom att bygga ett förtroende lurar de nya bedragarna av sina offer enorma summor. Ett investeringsbedrägeri kan vara upp till 20 år.

Fas 1:

Försäljningsfasen (varar upp till 3 år)

Det hela börjar med ett oskyldigt telefonsamtal, där en person (öppnaren) ber vänligt och på perfekt engelska om att få skicka material om en investering. Säger man ja ringer en annan person (säljaren) upp senare och argumenterar mycket skickligt för varför man ska köpa aktier i företaget. De kan lägga timmar på ett enda samtal till en kund. Oftast krävs tre samtal - sedan är offret fast och investerar stora summor pengar.

Fas 2:

Återköpsfasen (efter 3 år och upp till 15 år)

Vid det här laget misstänker många drabbade att de kan vara lurade. Då hör en ny falsk firma hör av sig, och säger: ”Vi vet från officiella register att du äger de här aktierna. Vi är intresserad av att köpa dem”.

– Priset de erbjuder är inte de 3-4 dollar du gett per aktie utan snarare 15 dollar. Man luras skriva under sekretessinformation eftersom det presenteras som en insideraffär, säger Jan Green.

Bluffen består i att man luras betala skatt och andra avgifter till den falska firman. Aktieaffären blir sedan aldrig av.

Fas 3:

Räddningsfasen (efter 10-15 år)

Nu hör en advokatfirma med en fin adress av sig, ofta i New York. De säger att man har blivit lurad och att bedragarna äntligen sitter fängslade. Inte sällan i ett avlägset land. De uppmanar offret att skicka dem pengar för att finansiera en stämning. Även här är firman falsk. Pengarna ser offret aldrig mer.

Därför åker de inte fast:

Bolagen jobbar i fem länder samtidigt för att försvåra för polisen.

1. Har en falsk adress i land 1.

2. Riktar in sig på offer i land 2.

3. Säljer aktier i land 3.

4. Tar emot betalning i land 4.

5. Bor i hemlighet i land 5.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN