Chefen: - Nu ska vi ta livet av dig

MIN EKONOMI

Aftonbladet.se:s läsare om skräckcheferna som skadar både de anställda och företaget

Chefen hade sex på jobbet med en anställd och hotade sen andra i personalen för att de skulle hålla tyst.

En annan chef ljög om den anställdes arbetsuppgifter, en chef gav sin gravida anställda sparken och en chef mobbade ut en fyrabarnsmammma från arbetsplatsen.

De är bara några av de skräckchefer läsarna drabbats av.

Att chefen med sin makt både kan skrämma och skada sina medarbetare och också gör det står klart för de läsare som hört av sig i aftonbladet.se:s Forum.

Deras chefer är eller har varit hjärtlösa, slösaktiga, hotfulla och lögnaktiga.

Den gode chefen finns förstås. Men inte i de här berättelserna.

Förutom alla exempel på rena övergrepp från skräckcheferna har många en gemensam erfarenhet. De skriver om att chefens chef håller chefen om ryggen. Bland personalen råder rädslans regemente, arbetskamraterna sällan vågar gå in i konflikten och säga ifrån.

I ett enda fall beskriver en läsare om han eller hon tog hjälp av sin fackförening.

Den hotfulle chefen:

På ett företag hade chefen sex med en av de anställda inne på personaltoaletten:"...efteråt hotade han den som jobba att om detta kommer ut så får du sparken. Eftersom personen som jobba hade en bra kontakt med en av de anställda så tog han in henne på rummet och erkände vad som hänt för att sedan kunna säga samma sak till denna person. Bäst att va på den säkra sidan tänkte väl han. Så två personer blev hotade med sitt jobb pga nått han gjort..."

På ett annat företag blev den anställde inkallad till chefen: "Chefen stängde dörren bakom min rygg, tog två steg bakåt där han blev stående. Han tittade stint på mig och sa: - Nu ska vi ta livet av dig. - Jasså, svarade jag häpet. - Välj vapen, fortsatte han. Chocken var väl orsaken till att jag inte fann något att säga, utan backade sakta ut ur rummet." Den chefen blev småningom omplacerad efter en polisanmälan. Polisanmälan vågade den drabbade göra tack vare att det lokala fackombudet bevittnat händelsen.

Den hjärtlösa chefen:

"Jag var ärlig nog att berätta för min chef att jag blivit gravid?

?Några veckor senare hörde vi hur en av de anställda hade fått sparken samma morgon, hon var gravid och alla blev lite förundrade. När jag skulle gå ner till mitt pass vid kassan tog chefen in mig på rummet och gav mig sparken. Eftersom det var provanställning behövde han inte uppge någon anledning som han sa?"

En annan kvinna på en annan arbetsplats berättar:

"Jag blev gravid - efter sju sorger och åtta bedrövelser. Jag hade haft fem missfall tidigare och jag var naturligtvis jätteGLAD över att äntligen ha blivit gravid igen men LIVRÄDD för att jag skulle få ett nytt missfall.

Jag valde att berätta för mina närmaste medarbetare (tre personer som arbetade i huset) samt chefen. Detta eftersom jag måste vara mycket försiktig med lyft o.dyl. så att inte även denna graviditeten skulle sluta i missfall. Jag poängterade dock att chefen INTE fick berätta för någon "utanför huset".

Vad gör då min chef? Jo, på ett sammanträde berättar han för ALLA närvarande att jag var gravid."

Den oprofessionelle chefen:

"Vi anställda fick erbjudande att ta "datakörkort" med bidrag från AF. Arbetsgivaren skulle bara behöva stå för en viss del. Då säger han att det kan han ju inte gå med på för det har vi ju nytta av privat!

Ännu värre var när han bestämt att vi skulle byta datasystem den anställde inkallad till chefen och jag blev utsedd till ansvarig. Jag jobbade vardag som helg för att det skulle bli klart med allt till deadline. Inget hände. Sen fick jag veta att han ångrat sig och valt ett annat system utan att informera mig! Jag blev sjukskriven för utmattningsdepression i 3 månader..."

"...när jag försökte lösa tjafset med chefen så påstod han helt plötsligt att jag flirtat med honom också!! Jag blev ganska paff och kunde inte låta bli att spydigt förklara att jag ALDRIG I MITT LIV skulle flirta med honom. Efter att jag sagt det reste han sig upp, tog sina saker och gick. Dagen efter fick jag sparken."

Läs mer i Forum

Simone Söderhjelm

ARTIKELN HANDLAR OM