Experter: Bind din ränta nu!

MIN EKONOMI

Allt fler ekonomer har samma åsikt just nu.

Bind bolånen.

Snart kan det vara för sent.

Foto: "dumt att binda" Sara Yderstedt och Johan Sandström köpte en lägenhet i Sundbyberg norr om Stockholm hösten 2005 – och har haft rörliga lån hela tiden. ”Man vet ju inte hur länge vi bor kvar just här. Och då känns det dumt att ha lånen bundna”, säger Johan.

Den rörliga räntan pekar stadigt uppåt, och snart möter den upp den fasta. Flera experter talar nu om guldläge för den som vill binda sina boräntor.

-Den försäkring det innebär att betala samma ränta vad som än händer, den är väldigt billig just nu, säger Barbro Wickman-Parak, chefsekonom på SBAB.

Och de senaste månaderna har också antalet bundna lån ökat dramatiskt. Av den klumpsumma som SBAB lånade ut i december 2006 var 57 procent rörliga. Motsvarande siffra i juni samma år var 74 procent.

"Väldigt liten skillnad"

-Det är främst för att skillnaden mellan till exempel ett bundet lån på fem år och det fullständigt rörliga är väldigt liten just nu. Då brukar den här utvecklingen komma som ett brev på posten, säger chefsekonom Barbro Wickman-Parak.

Och hon får medhåll av Frank Vang-Jensen, vd för Stadshypotek.

-Det är onekligen dags att se över sin ekonomi. Men mycket beror ju också på hur länge man har tänkt bo kvar i sin lägenhet, säger han.

Ett resonemang som Johan Sandström och Sara Yderstedt håller med om. De köpte en lägenhet i oktober 2005, och deras bolån har varit helt rörliga sedan dess.

-Dels så har vi marginaler i vår ekonomi, men framför allt vet man ju inte hur länge vi bor kvar just här. Och då känns det dumt att ha lånen bundna.

Märker ingen skillnad

Men är ni inte oroliga för att räntekostnaderna ska skjuta i höjden?

-Nej, hade man haft ett gigantiskt lån kanske det varit annorlunda. Men nu har vi inte märkt någon svidande skillnad i plånboken, säger Johan Sandström.

Simon Bynert

ARTIKELN HANDLAR OM