Elkunder får 2 miljarder

MIN EKONOMI

Eljättarna tvingas betala tillbaka till en miljon hushåll

Foto: THERESIA BRÅKENHIELM
väntar på pengar Johan Brauner på Ekerö utanför Stockholm är nätkund hos Ekerö energi - ett av de mindre bolag som tidigare blivit ålagda att betala tillbaka delar av nätavgiften. "Jag har alltid tyckt att de är dyrare än andra bolag", säger han.

Är du kund hos Fortum eller Vattenfall?

Då kan du ha betalat minst 2000 kronor för mycket för din el.

Nätbolagen kan tvingas betala tillbaka miljardbelopp, skriver Dagens Nyheter.

Nätet dras åt runt elnätsbolagen. I åratal kan de ha tagit ut för mycket pengar av sina kunder - men nu granskas deras salta notor av Energimarknadsinspektionen.

Kan bli mer

Inspektionen har tittat närmare på jättarna Fortums och Vattenfall Sveanäts nätavgifter för 2003 och 2004. Beräkningarna visar att bolagen tog ut 750 miljoner kronor för mycket 2003 och hela 1,2 miljarder för mycket året efter-totalt två miljarder kronor skriver DN.

Det är inte säkert att det stannar där. Nu pågår granskningen av 2005.

- Vi kommunicerar med bolagen och de kan förstås komma med upplysningar som gör att vi justerar våra krav något innan vi fattar definitivt beslut. Men det rör sig inte om någon skattning mellan tummen och pekfingret utan om våra krav som vi ser dem, säger Joakim Lindström på Energimarknadsinspektionen till tidningen.

Det kan dock dröja innan kunderna ser något av sina pengar. Inspektionen använder sig av en särskild modell, nätnyttomodellen, för att beräkna hur mycket bolagen har rätt att ta ut i nätavgift. Men nätbolagen själva hävdar att modellen inte stämmer överens med verkligheten. De bolag som fått återbetalningskrav på sig har överklagat besluten till länsrätten.

Ett av bolagen är Eon. Energimarknadsinspektionen krävde att Eon skulle betala tillbaka nästan 20 miljoner kronor till 10000 kunder i Billeberga i Skåne. Men Eon hävdar att inspektionens beräkningar inte är rimliga.

- Det elnät som beräknas fram i modellen klarar inte en vinterförbrukning, säger Eons informationschef Jan-Erik Olsson till DN.

Eftersom alla nätbolag hittills överklagat besluten befarar Energimarknadsinspektionen att det dröjer minst ett år innan kunderna får tillbaka sina pengar.

Miljardvinster 2005

Både Vattenfall och Fortum har nyligen redovisat rekordstora vinster för 2005: 17,4 miljarder kronor respektive 11,7 miljarder.

Så mycket ska nätbolagen betala tillbaka - per kund

Här är de bolag som Energimarknadsinspektionen tidigare granskat - och som de anser tog ut för höga nätavgifter 2003.

Eva Buskas

ARTIKELN HANDLAR OM