Nu kommer jobben!

MIN EKONOMI

Över 300 000 nya jobb sedan årsskiftet

Den ekonomiska tillväxten i landet visar sig nu i arbetslöshetsstatistiken.

Över 300 000 nya jobb har anmälts sedan årsskriftet – vilket är en ökning på 35 procent jämfört med förra året.

Foto: Oskar Lürén
Nu vänder det Ams generaldirektör Bo Bylund är nöjd med den nya statistiken. Antalet nya jobb sedan årsskiftet ökar i alla län och branscher.

Ny statistik från AMS som publiceras på måndagen visar att arbetsförmedlingen fått in 300 000 nya jobb sedan årsskiftet.

Det är en ökning på 35 procent jämfört med tidigare år och inte på 16 år har det funnits så många lediga jobb.

Sökes: maskinoperatörer

Bo Bylund som är generaldirektör på Ams är mycket nöjd med de nya siffrorna.

- Det här är en positiv trend, särskilt eftersom ökningen sker i många branscher och många län. Det ligger i linje med den goda ekonomiska situationen i landet, vilken gör att efterfrågan på arbetskraft ökar, säger han.

Extra stor efterfrågan är det på maskinoperatörer, hantverkare och omsorgspersonal. Men det finns också ett sug efter akademiker och privata tjänstemän. De flesta av de nya jobben finns i storstadslänen, men ökningen kan ses överallt.

- Procentuellt sätt har ökningen varit näst störst i Jönköpings län, vilket vi inte förutspått i våra prognoser, säger Bo Bylund.

Fortsatt svårt för långtidsarbetslösa

Dock går inte arbetslöshetsstatistiken ner i samma takt som jobben strömmar in. Det beror på att många av jobben går till dem som precis slutat skolan och inte finns på arbetsförmedlingen.

Klas Hägglund är 52 år och han har varit arbetslös under den större delen av de senaste sex åren. För att göra något konstruktivt av sin tid har han startat hemsidan arbetslös.nu där han diskuterar arbetsmarknaden. Klas Hägglund tycker att de nya siffrorna från Ams är positiva.

- Men bara för ungdomarna, vilket förstår är bra. Men för oss som är lite äldre, har varit sjuka eller har luckor i cv:t känns det som vanligt. Tåget går förbi oss, säger han.

Läs också

Anna Lindström

ARTIKELN HANDLAR OM