Gör succé med Turkietfonder

MIN EKONOMI

Henrik Ekström i täten i fondmästerskapet: ”Det är högrisk som gäller”

Foto: tackar succélandet Turkiet var EM:s stora överraskning i somras. Nu har landet även hjälpt Henrik Ekström, 28, till en topplacering i Swedbanks fondmästerskap.

Turkiet är hemligheten bakom Henrik Ekströms topplacering i Swedbanks fondmästerskap.

28-åringen har ökat sin portfölj med en tredjedel trots raset på marknaderna.

– Jag satsar mina egna pengar på samma sätt, säger han.

Swedbanks och Sparbankernas fondmästerskap har blivit en liten folkrörelse med 35 000 anmälda portföljer.

Förstapriset är en miljon kronor, men under resans gång kan deltagarna vinna etapppriser. Den sista augusti avslutas nästa etapp med fem spurtpriser på 5 000 kronor.

Nosat på ledningen

En av de deltagare som ligger bäst till är Henrik Ekström, 28, från Knutby. Han har varit uppe och nosat på ledningen flera gånger och hans portfölj har ökat med en tredjedel, trots att så gott som alla fonder gått ned.

Hemligheterna bakom succén är två: Täta fondbyten och en satsning på Turkiet. Senaste månaden har till exempel East Capitals Turkietfond gått upp med mer än 20 procent.

– Jag har varit väldigt aktiv och bytt fonder hela tiden. Det är högriskmarknader som gäller. Den marknad jag har satsat mest på är Turkiet, som står för större delen av värdestegringen i min portfölj, säger Henrik Ekström.

”Satsar på samma sätt”

Den 28-årige fjärrvärmesvetsaren från Knutby är väldigt intresserad av fonder. Även privat sparar han sina pengar i fonder.

– Jag satsar på precis samma sätt som i tävlingen och tar höga risker.

När det börjar närma sig final i tänker dock Henrik försöka satsa lite säkrare.

Skulle han gå upp i ledningen kan han tänka sig att byta till räntefonder, en fondtyp han periodvis innehaft för att parera nedgången på marknaderna.

ARTIKELN HANDLAR OM