Finansmarknadsministern: Det är oacceptabelt

Av: Jessica Balksjö

Publicerad:
Uppdaterad:

Finansmarknadsminister Mats Odell är häpen över att bankerna fortfarande betalar ut bonusar.

Vid en presskonferens i dag blev han utfrågad om det nya bonusregnet på de stora bankerna.

– Vi måste få ett slut på det här premierandet av risktagande, säger han.

Under G20-mötet i Pittsburgh förra veckan var en av punkterna på agendan att komma överens om ett sätt att få stopp på alla bonussystem som uppmuntrar ett risktagande hos bankernas anställda. Samtliga länder var överens om att det måste bli ett slut på bonusregnen, och Sverige som ordförandeland i EU kommer att driva frågan. Men de svenska bankerna verkar inte ha tagit till sig av kritiken.

– Det är oacceptabelt att bankerna går tillbaka till någon slags ”business as usual” trots att finanskrisen är långt ifrån över. Vi kan inte gå tillbaka till den bonusfest vi sett tidigare. Alla banker borde se över sina bonusar för att se att de verkligen är motiverade, sade Mats Odell på presskonferensen.

"Går stick i stäv med G20-ländernas beslut"

Bankernas agerande går "stick i stäv" med det som G20-länderna kom överens om på toppmötet i helgen. Därför riktar Odell nu kritik mot de svenska bankerna.

– Jag kan inte analysera varje banks agerande, men jag utgår ifrån att alla berörda går igenom vad reglerna säger enligt överenskommelsen i Pittsburgh. Vi vill inte förbjuda bonusar helt, men vi måste få ett slut på det här premierandet av risktagande, säger han.

Vad har du att säga till alla sparare som blir upprörda när de läser om bonusarna?

– Jag tycker att de ska tala med sina respektive banker. Det här är en imagefråga för bankerna. Jag hoppas att de kraftfulla signaler som vi har gett från regeringen och G20-länderna når fram så att vi får ett slut på det här. Det är viktigt, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN