Klart med lån till Volvo

Privatekonomi

Den omedelbara faran för likviditetskris i Volvo Personvagnar är över.

Bolaget har fått grönt ljus av regeringen för sin ansökan om statsgaranti för ett lån på fem miljarder kronor.

– Med största sannolikhet kommer vi att godkänna Volvo PV:s ansökan och skicka in den till Europeiska investeringsbankens styrelsemöte den 12 mars, säger statssekreterare Jöran Hägglund (C) på näringsdepartementet till Dagens Industri (DI).

Volvo Personvagnars presschef Maria Bohlin framhåller dock att inget är helt klart ännu.

– Det är klart att det är positivt om man uttrycker sig på det sättet från regeringens sida. Men förhandlingarna är inte klara. De pågår fortfarande. Vi har en bra och konstruktiv dialog, säger Maria Bohlin till TT.

Orsaken till att Volvo ges tummen upp medan Saab hittills fått tummen ner förklarar Hägglund med att Volvos ägare Ford ”har gett klara besked om att de tar fullt ägaransvar och garanterar kapitalströmmarna till Volvo PV tills de hittar en ny ägare”. Så har inte varit fallet med Saabs ägare General Motors.

Någon hundraprocentig statsgaranti blir det dock inte för Volvo, eftersom EU:s konkurrenslagstiftning inte tillåter det. I stället garanterar staten 90 procent och de sista 10 procenten täcks genom ett topplån för vilket Volvo får betala högre ränta, enligt uppgifter till DI.

Vilken avgift Volvo PV kommer att betala till staten för lånet är ännu oklart. Avgiften kommer att matchas mot de säkerheter bolaget kan ge för lånegarantin.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk ditt elpris idag och spara pengar - gå med i Kundkraft här.

Kundkraft

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi