Elräkningar kan bli ogiltiga

Av: 

Anders Munck

Privatekonomi

Värnamo Elnäts kamp mot statliga Svenska Kraftnät kan betyda att alla elräkningar sedan november 2011 blir felaktiga.

Elbolaget drar Svenska Kraftnät inför förvaltningsdomstolen – som kan upphäva prisskillnaderna mellan norra och södra Sverige.

– Elområdesindelningen har kostat våra kunder över 10 miljoner kronor, säger Göran Hansson, vd på Värnamo Elnät.

Svenska Kraftnät beslutade 2010 att Sverige skulle delas in i fyra olika elprisområden. Anledningen var att det rådde brist på el i södra Sverige sedan Barsebäck stängts. Elbristen i syd gjorde också att elen i det sydligaste elområdet blev några ören dyrare per kilowattimme än i norr.

Avslog först

Värnamo Elnät hamnade i det sydligaste och dyraste av de fyra elområdena. Bolaget överklagade eftersom de ansåg att de borde tillhöra område tre. Svenska Kraftnät avslog överklagan först eftersom de ansåg att beslutet inte gick att överklaga, sedan eftersom överklagan kommit in för sent. Men Värnamo Elnät gav sig inte och tog ärendet vidare till kammarrätten. Nu kom tvisten att handla om Svenska Kraftnät överhuvudtaget hade rätt att dela in Sverige i elprisområden. Enligt Värnamo Elnäts advokat Mattias Bexelius bryter indelningen mot grundlagen.

– Det finns ingen författning som säger att Svenska Kraftnät har som uppgift att reglera handeln med el. Om vi har rätt så är alla elräkningar i landet från 2011 felaktiga, säger Mattias Bexelius till Svenska Dagbladet.

ANNONS

Grön el till cirka 20 % av snittpriset - vi pressar ditt elpris och sänker dina kostnader

Extern länk från Kundkraft

Läs mer

”Kostade 10-15 miljoner”

Elnätsindelningen har varit kritiserad eftersom många anser att den är orättvis mot konsumenterna. Enligt Göran Hansson, vd på Värnamo Elnät, har elnätsindelningen kostat bolagets kunder över 10 miljoner kronor.

– Vi är inte ensamma i detta. Det påverkar alla kunder söder om strecket. De har säkert fått betala flera hundra miljoner extra, säger Göran Hansson till Aftonbladet.

Tvisten mellan Värnamo elnät och Svenska Kraftnät ska nu upp i Förvaltningsrätten. Ett avgörande väntas under hösten.

– Vi ska bemöta Svenska Kraftnäts inlaga, som för övrigt inkom för sent, i veckan. Sen är detta färdigutrett för domstolen, säger Göran Hansson.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi