När jobbet blir till ett missbruk

Av: 

Katarina Arnstad Elmblad

Jobb & karriär

En ’workaholic’ njuter aldrig av lediga dagar

Är du en arbetsnarkoman eller bara en arbetsmyra?

Det är väl samma sak, tänker du.

Men då tror du fel.

Sverker Wadstein.
Sverker Wadstein.

Många förväxlar männi­skor som sliter hund på sin arbetsplats dagarna i ända med arbetsnarkomaner.

Men det är dags att tänka om. Det tycker de brittiska forskarna EJ Douglas och RL Morris som menar att det finns en tydlig skillnad mellan en vanlig slitvarg och en ”workaholic”.

Enda intresset

En arbetsnarkoman har bara ett intresse och det överskuggar allt annat i livet - nämligen ­arbetet. Han eller hon värdesätter inte fritiden. Att koppla av och umgås med familj och vänner är enbart slöseri med dyrbar arbetstid. Nej, helgerna är till för att få ägna­ sig åt det hen älskar mest - att jobba.

Och när måndag morgon nalkas är arbetsnarkomanen överlycklig över att äntligen få gå till sin arbetsplats. Och så fortsätter det - tills plötsligt en dag den berömda väggen kanske dyker upp och kraschen är ett faktum.

Blir ett vrak

Kroppen har arbetat för högtryck för länge och slår plötsligt bakut. Över en natt förvandlas den högpresterande till ett utarbetat vrak, en skugga av sitt forna jag, som ligger utslagen med magsårsmedicinen inom­ behändigt räckhåll.

Då är det ­betydligt hälsosammare, menar forskarna, att slita hund.

De klassiska arbetsmyrorna jobbar också hårt, men de lägger inte­ hela sitt liv och sin själ i arbetet.

Arbetsmyror ligger inte heller på latsidan. De är oerhört plikttrogna och lojala mot sin arbetsgivare och är inte rädda för att hugga i. Men de vill inte jobba jämt.

Njuter av ledighet

Därmed inte sagt att de inte kan arbeta över några timmar då och då, vilket många gör för att de är måna om att få behålla sina jobb. Men till skillnad från arbetsnarkomanen njuter de av att vara lediga.

- Antagligen klarar sig slitvargarna bättre både fysiskt och psykiskt eftersom de har en klar skiljelinje mellan arbete och fritid, säger Sverker Wadstein som ofta stöter på utbrända personer i sitt ­arbete som coach och relations­expert.

Många arbetsnarkomaner vill ta sig ur sitt destruktiva beteende men förmår inte eftersom de identifierar sig med sitt arbete. Utan det känns livet tomt och innehållslöst.

Varningstecken

Och det finns tydliga varningstecken som signalerar om du är på väg att utveckla ett negativt beroende av arbetet.

- Arbetsnarkomaner är dåliga på att odla sina relationer. De känner sig ofta stressade, många konsumerar magsårs­mediciner och ­dövar ångest med tabletter och sprit, säger Sverker Wadstein.

ANNONS

Vill du se över ditt elavtal? Jämför priser nu och hitta det bästa för dig!

Extern länk från Compricer

Jämför här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär