”I morgon åker jag till bokmässan”

Jobb & karriär

Karin Salmson, 38, bokförläggare, Helsingborg:

SVÅRT ATT SÄLJA Karin Salmson ger ut jämställd barnlitteratur på Olika förlag. Det är svårt att sälja böcker i dag, och speciellt barnböcker.
SVÅRT ATT SÄLJA Karin Salmson ger ut jämställd barnlitteratur på Olika förlag. Det är svårt att sälja böcker i dag, och speciellt barnböcker.

MIN DAG PÅ JOBBET

Min dag börjar alltid på cykeln. Där får jag en möjlighet att fokusera på arbetet och förbereda mig på arbetsdagen.

Jag driver Olika förlag tillsammans med Marie Tomicic och vår kick in i branschen utgick från känslan av att många barnböcker hade unkna värderingar. Vår drivkraft är att ge ut litteratur som har en jämställd grund. Det ger barn en möjlighet att utveckla sin egen unika person, fri från stereotyper och normer.

Efter cykelturen ser mina ­dagar väldigt olika ut. Det kan handla om allt från föreläsningar om normkritisk ­pedagogik för förskolepersonal till att dela intressanta saker om genus och mångfald på Facebook.

En dag i månaden läser jag ­alla manus som kommit in till oss på förlaget vilket är ett roligt men tidskrävande jobb. Vi får in cirka fem manus varje vecka och tyvärr måste jag refusera de flesta eftersom vi är ett så pass litet förlag. Jag tycker personligen att det är viktigt att skriva en utförlig förklaring varför vi inte går vidare med de manus vi säger nej till, vilket jag alltid gör.

Andra dagar arbetar jag mycket med att ge feedback på olika bilder och manus till nya böcker. Det kan bli många turer eftersom det är viktigt för oss att slutprodukten blir bra och att böckerna vi ger ut håller en hög kvalitet.

I mitt jobb ingår även en hel del säljaktiviteter och det är för mig en rejäl utmaning. Det är svårt att sälja böcker i dag och då speciellt barnböcker. Min drivkraft är att ge ut böcker och därför söker jag mig gärna till alla de kreativa delarna. Men vi kan ju inte bara skapa, vi måste ju sälja också. Det gör vi till både den fysiska och internetbaserade bokhandeln men även till bibliotekstjänst.

I morgon åker jag upp till bokmässan i Göteborg där vi släpper fyra nya titlar. Det blir en ny hensaga av Maria Clason och mig samt tre fotografiska böcker av Ann-Christine Magnusson.

Vill du berätta om ditt jobb?

Berättat för Tina Remius

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Jobb & karriär

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär