Strejk hotar privata äldreboenden

Av:  TT

Mitt i pandemin hotar Kommunal med strejk riktad mot ett antal privata äldreboenden.

Det kan leda till att kommunerna måste ta över ansvaret för de drabbade boendena.

– Jag känner mig trygg med att det här inte ska drabba tredje part, patienterna, säger fackordförande Tobias Baudin.

Facket vill ha lika stora löneökningar som förbundet fick igenom med de offentliga vårdgivarna i höstas.

– De vägrar gå med på generella löneökningar och speciella satsningar på yrkesutbildade, om vi inte går med på stora villkorsförsämringar, säger Tobias Baudin.

Almega Vårdföretagarna hade gärna fortsatt att förhandla. Huvudfrågan handlar enligt arbetsgivarparten om att hitta finansiering till den extra satsningen på yrkesutbildade. Förhandlingschef Per Östlund konstaterar att konfliktvarslet kommer särskilt olämpligt i tider av corona.

– Vi befinner oss i en extremt känslig tid.

Historiskt beslut

I ett första steg, från den 15 januari, läggs ett lättare konfliktvarsel, en nyanställnings- och övertidsblockad som gäller samtliga privata vårdföretag. I ett andra steg, från den 22 januari, går personal vid ett större antal äldreboenden och vårdföretag ut i strejk om ingen lösning nåtts innan dess.

Det får beskrivas som ett historiskt beslut, enligt Tobias Baudin. Och för att inte de berörda äldreboendena ska stängas helt, och de effekter det skulle få som närmast kan beskrivas som samhällsfarliga, måste kommunerna ta över driften om strejken skulle bli ett faktum. Baudin ser då framför sig att kommunerna får anställa den befintliga strejkvarslade personalen. Varslet och kommunernas avtal med de privata utförarna är skrivna så att det blir möjligt.

– Då kan kommunerna ta över de anställda, säger Baudin.

Oklara effekter

SKR:s förhandlingschef Niclas Lindahl bekräftar bilden. Om inte de privata företagen kan utföra sin arbetsuppgift faller ansvaret tillbaka på kommunen eller regionen. Men exakt hur det här ska gå till är lite oklart eftersom det är otrampad mark. Det beror också på hur omfattande strejken blir.

– Vi kan inte nu säga att "så här ska man göra", säger han.

Men det han kan säga är att det väntar mycket krångel om strejken blir ett faktum.

– Det kommer föranleda mycket arbete ute hos kommunerna, säger Lindahl.

"Upp till bevis"

I förlängningen kan det innebära att den privata vårdgivaren blir av med uppdraget permanent. Det talar för att arbetsgivarparten sitter i en relativt svag position i de fortsatta medlingsförhandlingarna som nu väntas ta vid.

Tobias Baudin säger att varslet inte handlar om att Kommunal ogillar vinstdrivande vård.

– Nej, det gör det inte. Men de säger att de är lika bra arbetsgivare. Nu är det upp till bevis. Då måste vi ha konkurrensneutrala kollektivavtal.

På det privata vårdavtalsområdet jobbar omkring 55 000, bland annat undersköterskor och vårdbiträden.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu