500 bensinmackar kan försvinna: ”En katastrof”

Av: 

Gustaf Tronarp

Bilism

Mackdöden breder ut sig över landet.

De närmsta tolv månaderna riskerar 500 bensinmackar att gå i konkurs, rapporterar Sydsvenskan.

– Alla boende i bygden påverkas negativt, säger Robert Dimmlich, vd på Svensk Bensinhandel.

Full tank, två liter mjölk, ett paket från faster och kanske en kvällstidning. I glest befolkade områden är bensinstationen ofta något mer än en bränsledepå. Många landsortsmackar är viktiga nav som binder samman samhällen, menar Robert Dimmlich.

Han är vd för branschorganisationen Svensk bensinhandel, och han är orolig för mackarnas framtid.

– Det här är närmast en katastrof. Många hybridlösningar i små orter är det sista servicecentret med exempelvis posttjänster, kompletteringshandel och turistbyrå, säger han till Sydsvenskan.

Många mackar kan tvingas stänga

Det finns ungefär 3 500 bensinmackar i Sverige. Enligt Sydsvenskan riskerar omkring 500 av dem konkurs inom en snar framtid. De främsta orsakerna är dålig lönsamhet och hårda miljökrav.

Senast den 30 juni nästa år måste alla bensinstationer uppgradera rostskyddet på alla cisterner och rörledningar. Det är ett arbete som kan bli kostsamt.

– Vår inventering visar att uppåt 1 000 av landets drivmedelsanläggningar ännu inte har genomfört uppgraderingen, säger Robert Dimmlich.

”Vi är knutpunkter”

Sydsvenskan har besökt macken i Dösjebro utanför Kävlinge. Den drivs av paret Magnus och Sofia Westin, som betonar stationens sociala betydelse.

– Vi är knutpunkter i byar som man inte verkar bry sig om trots allt prat om värnandet av en levande landsbygd, säger Magnus till tidningen.

 

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dyra lån och sänk din månadskostnad - Ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

LÄS VIDARE

Skiljas efter 60 – så räddar du ekonomin

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilism

Klimat & miljö

Bensinpris

Landsbygdspolitik