Bensinpriset stiger efter drönarattack i Saudiarabien

Världens största oljeraffinaderi bombades i helgen.

Man har väntat att det ska få effekt för bensinpriset – och nu kom den.

Circle K har höjt priset med 15 öre per liter nu på morgonen.

– Just nu är det en osäker situation, säger Johan Andersson, vd för SPBI.

Dramatiska bilder kablades på lördagsmorgonen ut från Saudiarabien. Landets största oljeraffinaderi i Abqaiq slogs ut i en koordinerad attack som även riktades mot oljefälten i närbelägna Khurais.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har pekat ut Iran som ansvarigt. De Iran-stödda Huthi-rebellerna i Jemen har tagit på sig attacken och hävdat att den utförts med tio drönare.

Fem procent av världens produktion

Raffinaderiet – det största i världen – producerar fem miljoner fat om dagen. Saudiarabiens oljeproduktion står för 10 procent av världens produktion – och det har rapporterat att häften av den slogs ut i och med drönarattacken.

När bensinhandeln öppnade under natten mot måndag ökade priset på ett fat Nordsjöolja med 19 procent, rapporterar TT. I USA steg priset inledningsvis med 15 procent. Även på Asien-börserna har priset på råolja stigit.

– Det är en ganska normal reaktion, och vad jag förstår försöker man fortfarande utvärdera hur långvarigt stoppet blir. Det är först när man har någon sådan information som man verkligen ser hur marknaden reagerar. Just nu är det en osäker situation, säger Johan Andersson, vd för drivmedelsinstitutet SPBI.

Circle K höjer med 15 öre

De svenska drivmedelskedjorna väntas nu följa efter i börssvängningarna. Först med att höja priset, med 15 öre till 15.53 kronor litern, var Circle K. Även OKQ8 har höjt riktpriset med samma belopp.

PODD: Efter attackerna: Det kan hända med det svenska bensinpriset

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om drönarattackerna mot oljeanläggningar i Saudiarabien, och om vad det kan innebära i Sverige.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE