Emil fick sparken och missade sin sons födelse på grund av coronaviruset

”Det är mycket som står på spel när man är 22"

Av: Elisa Amorelli

Publicerad:
Uppdaterad:

Emil Rylander, 22, hade äntligen fått sitt första jobb när corona slog till.

Han fick sparken, blev sjuk – och missade sin sons födelse.

– Allt hände på samma gång. Nu vill jag få börja jobba igen, säger han.

– Vilket år alltså. Vilket år.

Emil Rylander skakar på huvudet och upprepar orden när han sitter utanför sin tvårumslägenhet i Södertälje. Juni är snart slut, solen bränner och handflatorna klibbar sig av svett och handsprit när han berättar om den omtumlande perioden.

– Det har varit riktigt tufft, allt hände på samma gång.

”Jag har velat bli pappa sedan jag var 15 år”, säger Emil Rylander. Här tillsammans med sambon Josefine Elgemyr och sonen Hugo.
Foto: PONTUS ORRE
”Jag har velat bli pappa sedan jag var 15 år”, säger Emil Rylander. Här tillsammans med sambon Josefine Elgemyr och sonen Hugo.

I januari trodde han att 2020 skulle bli ”hans år”. Kontraktet till första riktiga jobbet var påskrivet och han hade precis flyttat hemifrån, till en lägenhet tillsammans med flickvännen som var gravid.

– När man som jag har adhd är det här extra stora steg. Det är inte många som vågar anställa sådana som mig så jag var så glad att jag hittat ett jobb. Det kändes som att folk äntligen såg att jag dög, att jag kunde ta ansvar. Det var en härlig känsla, säger han.

Jobbet bestod i att åka hem till folk och tvätta deras mattor. Han småpratade med kunderna, tog en kopp kaffe ibland, och tjänade äntligen sina egna pengar.

– Jag älskade det. Det var underbart att få komma in i arbetslivet, träffa människor, ha kollegor och känna att man gjorde något.

Foto: PONTUS ORRE

”Det brann i nacken”

Men redan i februari började avbokningarna ramla in och i mars var företaget försatt i konkurs. Coronapandemin svepte över världen, Emil fick sparken och bara dagar senare märkte han själv av de första symtomen. Det började som domningar i benen och armarna, halsen svullnade upp och termometern visade 40 graders feber.

– Det kändes som att det brann i nacken och jag kunde varken äta eller röra mig. Jag ville åka till sjukhuset men jag fick inte för att de tyckte att jag kunde klara mig själv hemma. Men jag hade verkligen behövt hjälp.

Mitt i alla motgångar fick sambon Josefine Elgemyr, 23, plötsliga smärtor i magen. Trots att det nästan var en månad kvar till den beräknade förlossningen fördes hon till sjukhus där de konstaterade att hon led av havandeskapsförgiftning.

– Jag var nära att stryka med, både jag och barnet. Men de gjorde akut kejsarsnitt så vi klarade det, säger Josefine Elgemyr.

Hon blev kvar på sjukhuset och fick inte träffa Emil på över två veckor.

– Det var hemskt att inte kunna vara där med henne, jag hade längtat så mycket efter stunden när hon skulle föda, säger Emil.

Foto: PONTUS ORRE
”Man vill starta ett liv, kanske skaffa sig en lägenhet. Då är det viktigt att man får komma ut i arbetslivet”, säger Emil Rylander.

Vill kunna försörja familjen

I dag – två månade senare – är paret friska. De sitter i soffan med sonen Hugo och kramar om varandra medan katterna Gustav och Tallbarr springer in och ut från balkongen.

– Det är underbart att vara pappa, det är det bästa som har hänt mig. Men det är tufft att få det att gå ihop ekonomiskt, säger Emil.

Hans mamma och mormor har hjälpt till en del, resten får de från föräldrapenning. För att få in en extra slant hämtar Emil upp gamla elektronikprylar som personer skänker bort via Facebookgrupper, fixar till och säljer dem vidare.

– På så sätt får vi också in en slant, men jag hoppas att coronaperioden snart är över och att jag får komma tillbaka och jobba igen. Det skulle betyda allt för mig, jag vill kunna försörja min familj.

Hur tror du att corona påverkar din generation?

– Jag tror att det är extra tufft för oss faktiskt. Det är mycket som står på spel när man är runt 22. Man vill starta ett liv, kanske skaffa sig en lägenhet. Då är det viktigt att man får komma ut i arbetslivet.

Men en sak har i alla fall varit bra med coronaperioden, tillägger han.

– Jag tror att många har insett att man måste ta vara på tiden vi har med varandra. Jag vill att alla Aftonbladets läsare ska veta att ingen är ensam och vi tar oss igenom detta tillsammans.

Foto: Pontus Orre
Emil fixar till och säljer elektronikprylar som han hittar i bortskänskesgrupper på Facebook.

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE