Isabelle, 27, blir snart mamma – får inget besked om a-kassan

Gravida Isabelle Fors, 27, blev av med två jobb samma vecka. Nu har hon väntat på ersättning från a-kassan i månader.

– Jag kommer föda innan den rullar in, säger hon.

Handläggningstiderna hos a-kassorna skenar. Trots flera tillfälliga åtgärder från regeringen står nu många utan inkomst efter att ha förlorat jobbet i pandemins spår.

Efter artikeln om 26-åriga Anton, som väntat månader på ersättning, har många hört av sig till Aftonbladet för att berätta om väntetider hos a-kassorna. Vissa har väntat 12 eller 14 veckor, andra så mycket som 17. Gemensamt är känslan av hopplöshet och stress.

– Jag har inte ens råd att betala in pengar till a-kassan så det får min sambo ta. Räkningen kommer men man hör ingenting från dem, säger Isabelle Fors, 27.

Förlorade båda jobben

I mars blev hon av med båda sina jobb samma vecka. Först varslades hon från tjänsten som konferensbokare på ett stort hotell och sedan försvann även jobbet som receptionist. När hon kontaktade Alfakassan fick hon ett löfte om ett besked inom åtta veckor. Då var hon gravid i vecka 23 – nu är hon i vecka 38.

– I maj sa jag att ungen hinner ut innan pengarna kommer. Nu tror jag absolut att jag kommer föda innan de rullar in, säger Isabelle Fors.

Hon har försökt söka jobb men har hittills inte fått något napp.

– Det är inte någon som ville ha mig. Jag har sökt bostadsbidrag eftersom jag inte har någon inkomst men fått nej. Och jag kan inte söka socialbidrag heller eftersom jag har en sambo som får ut 18 000 kronor.

Isabelle Fors, 27.
Isabelle Fors, 27.

”Känns jättejobbigt”

När familjen Fors fick reda på att de skulle ha tillökning bestämde de sig dessutom för att skaffa större lägenhet. De sa upp sitt andrahandskontrakt och tackade ja till ett förstahandskontrakt.

– Precis innan jag blev av med jobbet flyttade vi till den nya lägenheten, en trea, där hyran ligger på 10 000 kronor. Hade man vetat det här hade vi såklart inte flyttat, säger Isabelle Fors.

För att klara den allt tuffare ekonomiska situationen har Isabelle sagt upp sina löpande abonnemang. Det hon varit tvungen att köpa har hon fått låna till.

– Min sambo får dra nästan hela lasset. Det känns jättejobbigt, som att jag är omyndig och lever på veckopeng. Jag har alltid haft egna pengar och alltid haft någon form av jobb. Det känns så konstigt att det tagit den här vändningen.

Alfakassan har tidigare sagt till Aftonbladet att de beklagar att ersättningssökande får vänta länge. Enligt dem beror den långa väntetiden på mängden ärenden och på ärendenas komplexitet.

– Vi gör allt vi kan för att hantera den här situationen. Vi gör det med alla medel, så som rekrytering, internutbildning och förbättrat arbetssätt, har kommunikationschefen Pelle Åkerlund sagt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu