Här är bankernas nya miljardvinst

Storbankernas bolånemarginal ligger nu på 1,71.
Storbankernas bolånemarginal ligger nu på 1,71.

Lånekalaset fortsätter för storbankerna. Bara i september tjänade de över 4 miljarder kronor på bolånetagarna.
– Vi har fyra drakar som dominerar och som är duktiga på att mjölka lojala kunder, säger Håkan Larsson på Villaägarnas riksförbund.

Ditt bolån fortsätter att vara en superaffär för de fyra storbankerna. Deras bruttomarginal på bolånen, som är skillnaden mellan deras faktiska utlåningsränta och deras finansieringskostnad, låg i slutet av september på 1,71, enligt Finansinspektionen, FI:s, nya siffror.

Omsatt i pengar handlar det om 4,3 miljarder kronor som bankerna tjänade på bolånen bara under september i år.

”Helt orimligt”

– När FI började mäta 2002 låg bruttovinsten på 0,9 miljarder med hänsyn tagen till inflation. Ökningen är helt orimlig, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas riksförbund, och som räknat ut pengabeloppen.

Bolånemarginalen har visserligen sjunkit något från rekordhöga 1,73 i slutet av juni. Men det beror på att bankernas finansieringsvillkor försämrades under perioden, skriver FI. Utlåningsräntorna var samtidigt oförändrade.

Enligt Håkan Larsson har marginalen historiskt legat på 0,97 i snitt.

– Även om den nu avviker lite från ”all time high” handlar det om astronomiska nivåer. Vi har fyra drakar som dominerar och som är duktiga på att mjölka lojala kunder, säger han.

Bristande konkurrens

Det finns idag gott om aktörer som erbjuder bolån. Swedbanks vd Birgitte Bonnessen har tidigare sagt att det idag råder ”extrem konkurrens” på bolånemarknaden.

Men det gäller bara för ett visst kundsegment, menar Håkan Larsson.

– Det finns några uppstickare som erbjuder riktigt låga räntor, men då ska du också ha ett sparkapital på flera miljoner. Konkurrensen har ökat inom ett visst segment men inte för vanligt folk.

En tänkbar förklaring till att bankerna kan ligga kvar med sina höga marginaler är att bolåneräntorna trots allt är historiskt låga, vilket minskar prutintresset.

Lägre inflation

Och de senaste inflationssiffrorna för oktober, som ligger under Riksbankens mål på 2 procent, tyder på att en höjning av reporäntan snarare skjuts på framtiden än tidigareläggs.

Vilket talar för att storbankerna ska kunna behålla sina rekordmarginaler ett tag till.

– Men jag tycker inte att man ska ge bort pengar till banken i onödan. Även om räntorna är låga sitter många på höga lån, så omräknat i pengar kan man spara ganska mycket på att pressa ner sin bolåneränta. Jag tycker absolut att man ska utmana bankerna, säger Håkan Larsson.

Publisert:

LÄS VIDARE