Säljare flyr till andrahandsmarknaden

Av: Stefan Hesserud Persson

Publicerad:
Svårsålda lägenheter tvingar säljare hyra ut i andra hand.
Foto: Thinkstock
Svårsålda lägenheter tvingar säljare hyra ut i andra hand.

Bostadsmarknad

När köparnas marknad råder i Stockholm tvingas allt fler säljare söka sig till andrahandsmarknaden för bostäder. Uthyrningssajten Qasa varnar för att ett större prisfall än statistiken visar är att vänta.
– Det finns ett stort mörkertal över säljare som inte accepterar de bud som läggs och istället hyr ut, säger Mattia Tosti på Qasa.

Stockholms bostadsmarknad befinner sig i rejäl gungning. Det kraftiga utbudet har gjort det allt svårare att sälja till samma priser som i våras. Antalet lägenhetsaffärer har störtdykt under hösten, samtidigt som en tiondel tvingas sänka sina annonspriser.

”Aldrig sett tidigare”

Många har istället vänt sig till andrahandsmarknaden de senaste veckorna, säger Mattia Tosti på hyressajten Qasa.

– Nästan dagligen berättar folk att de försökt sälja sin bostad men inte fått det pris de velat ha. Oftast är det personer som redan köpt en ny bostad. Istället försöker de vänta ut marknaden genom att hyra ut i andra hand. Det har vi aldrig sett tidigare, säger han.

Enligt Svensk Mäklarstatistik har bostadsrättspriserna i Storstockholm backat med 1,2 procent mellan juli-september. Mycket talar för nya minussiffror när den senaste statistiken släpps nästa vecka.

Stort mörkertal

Men Mattia Tosti menar att nedgången kommer att visa sig vara ännu större längre fram.

– Det finns ett stort mörkertal över säljare som inte accepterar de bud som läggs och istället hyr ut. Om marknaden fortsätter att vara nedkyld kommer dessa så småningom tvingas sälja till lägre priser. Då kommer vi se ett större prisfall, säger han.

För den som har möjlighet att sitta på två ägda boenden samtidigt är andrahandsuthyrning onekligen lukrativt. Snitthyrorna ligger på över 14 000 kronor i månaden i hela Stockholms innerstad. Men Mattia Tosti tror att vi snart nått ett tak för andrahandshyrorna.

”Nått ett tak”

– Relativt sett är det mycket billigare att köpa en bostad utanför tullarna jämfört med innerstaden, mot att hyra i andra hand. Det tyder på att vi nått något slags tak. Jag tror inte att vi kommer att se kraftigt stigande andrahandshyror i Stockholms innerstad. Snarare kommer de att öka längre utanför tullarna, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE