JM chocksänker priset på lägenheter

Publicerad:
Uppdaterad:
I Liljeholmskajen dumpas nu priset på nyproducerade lägenheter.
Foto: a40757 / iStockphoto
I Liljeholmskajen dumpas nu priset på nyproducerade lägenheter.

Bostadsmarknad

Den vikande bostadsmarknaden får nu drastiska konsekvenser för nyproduktionen. I Liljeholmskajen i södra Stockholm chocksänks nu priserna på nybyggda lägenheter, enligt Svenska Dagbladet.

I takt med att oron tilltar på bostadsmarknaden får byggbolagen det allt tuffare att sälja sina nyproducerade lägenheter. Tidigare har byggherrar lockat med avgiftsfria månader, men nu krävs än mer drastiska åtgärder.

Redan i början av oktober meddelade fastighetsbolaget Wallenstam att de omvandlar 90 planerade bostadsrätter i Stockholm till hyresrätter på grund av den svala marknaden. Flera bostadsutvecklare väljer samtidigt att skjuta upp planerade projekt på grund av det osäkra läget.

Ner med 1 miljon

Och i Liljeholmskajen i södra Stockholm prisdumpas nu flera nyproducerade bostadsrätter. Tvårumslägenheter som i den ekonomiska planen kostade 4,6 miljoner kronor förra sommaren erbjöds för några veckor sedan för 4,3 miljoner kronor, skriver Svenska Dagbladet. Och nyligen sänktes priserna med över 25 procent till 3,3 miljoner kronor.

Enligt tidningen har flera lägenheter i området, som ska vara färdigbyggt 2019, på ritningsstadiet prissatts mellan 80–110 000 kronor eller mer per kvadratmeter.

– Det har varit en bra marknad under lång tid. Men nu är det större utbud samtidigt som Finansinspektionen kommer med ytterligare krav, vilket skapar en osäkerhet, säger byggherren JM:s vd Johan Skoglund till SvD.

Försöker hoppa av

Han vill inte kommentera de specifika lägenheterna, men hävdar att priserna bara gått ner med 5 procent. En anonym mäklare uppger samtidigt för SvD att det handlar om prissänkningar på 10 procent i alla bostadskategorier.

Eftersom priserna de senaste åren stigit kraftigt har det i de flesta fall varit en god affär att teckna sig för en nyproducerad bostad. Men när priserna nu stannat av och börjat falla försöker allt fler ta sig ur de bindande förhandsavtalen, enligt SvD.

Men att avbryta en bostadsaffär är nästintill omöjligt och kan kosta rejält, något Aftonbladet tidigare skrivit om.

Publicerad:

LÄS VIDARE