Örnkoll kan rädda plånboken

Av: 

TT

Var sjätte svensk skulle inte klara av en oväntad utgift på 5 000 kronor utan att behöva ta ett lån. Ungefär sju procent har inte pengar på banken som kan lösa en oväntad kostnad på tusen kronor. Men med bättre koll kan även de med små inkomster få till ett sparande för ovälkomna överraskningar.

Det är framför allt yngre personer och personer med lägre löner som har små marginaler och sårbar ekonomi. I en underökning, som Sifo utfört på uppdrag av Swedbank, säger 13 procent av de tillfrågade med en månadslön på upp till 24 000 kronor, att det inte skulle klara en oförutsedd utgift på över 1 000 kronor utan att behöva låna.

Ha örnkoll

För den som har låg inkomst och hela tiden lever på marginalen är det förstås inte lätt att spara ihop till en buffert men enligt Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, kan nästan alla påverka sin ekonomi.

– Också med väldigt små medel kan man få till en god ekonomi. Men ett villkor och en förutsättning för det är att man har riktig örnkoll på sina inkomster och utgifter.

Om det så bara är en eller ett par hundralappar som kan sparas så växer de så småningom till den buffert på två–tre månadslöner efter skatt som Swedbank rekommenderar att alla ska ha sparat.

– Även ett litet sparande kommer att växa till betydande belopp, säger Arturo Arques.

Använd löneförhöjningen

Med ökad inkomst och ålder minskar sårbarheten i människors ekonomi, enligt undersökningen. Ändå uppger knappt var tionde av dem som tjänar mer än 50 000 kronor per månad före skatt att de inte klarar en oväntad utgift på över 10 000 kronor.

– Det där visar lite hur vi människor är och att många kan undra varför det alltid är så mycket månad kvar i slutet av pengarna. Problemet är väl att vi människor har svårt för att planera och väldigt lätt för att anpassa oss efter nya förutsättningar. Om vi får en löneförhöjning så anpassar vi snabbt vårt konsumtionsmönster därefter, säger Arturo Arques.

Hans råd är att utnyttja eventuella löneförhöjningar för att bättra på sparandet i stället för att konsumera mera.

– När man får en löneförhöjning kan man späda på sitt sparande med kanske halva höjningen. Lek att det bara blev hälften och spara resten. Du har ju tidigare klarat dig på den lägre lönen.

Spartips:

  • Försök att spara ett belopp varje månad. Med en buffert motsvarande två månadslöner är du inte lika sårbar om det dyker upp oväntade utgifter.
  • Spara hellre lite än ingenting. En liten sparbuffert är bättre än ingen alls.
  • Spara först och konsumera sedan. Tänk inte att du ska spara det som blir över i slutet av månaden utan sätt undan pengar direkt när lönen kommer.

Källa: Swedbank

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu